Esti suparat pe Basescu? Click play!

Player-ul nr. 1 al tarii strikes again, cum s-ar spune. Tovarasu’ Presedinte are liber la creativitate pana in 29 Iulie. Nu ca l-ar fi oprit careva in timpul mandatului doar ca acum are oportunitatea sa jongleze cu mai multe combinatii de carti, zic.

Acum cateva zile am scris si eu trei randuri, si alea-n graba, despre cateva poze pe care le impuneau niste unii pe net cu scopu’ de a le face virale. Pozele astea ni se cam bagau pe gat de o parte din media on-line dar si cativa dintre on-line-istii de frunte ai neamului. La acel articol am primit un reply, ceva mai bogat in continut, de la bloagheru’ Jimm.

Treaba e ca daca ne scoatem botu’ din licoarea politica ce ni se serveste zilnic si ne frecam de doua- trei ori pleoapele am putea sa facem un exercitiu de vizualizare a peisajului politic. Ala in care culori, cuvinte, portrete, situatii si locatii se insira pentru a-si informa, impresiona sau emotiona spectatoru’. Cum acest exercitiu nu prea se practica pe la noi ma mir si eu de mirarea altora cand se vad beti de atata politica.

Bun. Daca ati facut sau ati incercat vreodata sa faceti un astfel de exercitiu cred ati observat ce diferenta radicala este intre campaniile politice nationale pre Basescu si mai nou, post Basescu. Nu vrea sa ma apuc sa analizez acum dar mi-am zis ca trebuie sa fac va aceasta confesiune. Din punctul meu de vedere istoria comunicarii politice romanesti a cunoscut schimbari radicale in timpul domniei marinarului nepereche.

Bun, nu ma mai lungesc. Basescu a revolutionat comunicarea politica romaneasca si, aparent chiar si atunci cand nu se chinuie prea tare tot reuseste sa se muleze pe nou si sa foloseasca canale de comunicare moderne. Mai nou, si-a tras o masuta, un laptop, un cameraman si s-a apucat de vloging mai nene. Mircea Badea, look out!

Cat despre opozitie, baieti va astept in 2012!

Da! Acum puteti da toti cu pietre dupa mine! Am comis-o.

Comments

comments

5 Comments

 1. Reply
  Mihnea Iuga July 22, 2012

  Gabriel, ți-aș modifica puțin concluzia îngroșată: Odată cu Băsescu, s-a revoluționat comunicarea politică românească. Pentru că -îți dai seama- că nu el este în spatele acestei comunicări. El este doar exponentul, actorul pe care echipa de specialiști o pune în practică. Și ce actor mai bun (mai facil de lucrat cu) să găsești decât Băsescu, care e dispus să facă și să spună orice pentru voturi? De la plânsul la umărul lui Theodor Stolojan, totul s-a schimbat. Dacă ai rămas într-o comunicare învechită sau (atenție!) una prea nouă (vezi Geoană-2009), era evident că vei pierde.

  • Reply
   Gabriel Gorgan July 22, 2012

   Si-a asumat schimbarea, si-a asumat riscurile, isi asuma si laurii 😉
   Cat despre cazu’ Geoana, el si-a asumat o comunicare politica pentru care nu avea electorat. Nu mai mentionam faptul ca nici in strainatate nu se mai foloseste tehnica implementata de echipa lui.
   Asa se explica si dispariatia lui de pe scena politica.

 2. Reply
  Mihnea Iuga July 22, 2012

  Cât despre USL, într-adevăr, nu au o comunicare care să se ridice nici la jumătate din ceea ce folosește în aceste săptămâni PDL-ul. Dar, după cum constată și Bogdan Teodorescu, Uniunea Social Liberală nu se bazează pe campanie și comunicare politică, ci pe cele 8 sondaje (făcute publice până acum) care conțin 2 valori care coincid:
  -raportul DA la NU, care se poziționează 2 la 1;
  -prezența la urne de peste 50%.
  La fel ca la alegerile locale, când te confrunți cu asemenea date sociologice, comunicarea politică nu are efect foarte mare, tot ce rămâne să faci este să nu te faci de râs.

  • Reply
   Gabriel Gorgan July 22, 2012

   La comentu’ asta o sa-ti citez din marele clasic in viata F. Rusanu:
   “De fiecare data cand e vreo revolutie pe scena politica si vrem schimbare, primim FSN!”
   *si asta-i o treaba dovedita stiintific/ statistic in ultimii 22 de ani

   • Reply
    Mihnea Iuga July 23, 2012

    O fi așa. O exemplificare mai detaliată a ceea ce și F.Rușanu a observat, o face Florin Poenaru într-un articol de pe CriticAtac. Ce ziceam eu e doar un motiv pentru care USL-ul nu-și face CAMPANIE, în adevăratul sens al cuvântului. Nici acum la referendum, nici la locale și nici la toamnă. Datele sociologice îi îndeamnă doar să nu se facă de râs – de aceea și lipsa a ceva consistent în comunicare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *