Vine un nou val hippie!

Da, da si iar da! Sunt ferm convins ca ne apropiem de un nou val hippie.

Urmaresc cu mare atentie evolutia socio – politica si culturala pe care incerc sa o pun in balans cu evolutia tehnologica a lumii si am conclus ca ie pe vine. Lumea se schimba radical. Am spus-o si ma repede de fiecare data: anii 2000 vor fi inregistrati in istoria lumii ca o noua renastere. Nu, nu cred ca exagerez.

Daca prin 1500 aveam de-a face cu o revolutie canonica, culturala dar mai ales stiintifica, in 2000 vorbim de o revolutie digitala. E drept, tot stiinta sta la baza ecestei revolutii. Noi o traim si ne straduim sa-i tinem pasul astfel ca timpul necesare unei analize este foarte scurt.

Traim vremuri tehnologice care vor culmina intr-o lume digitala, ca-n filme, poate mai ceva ca-n filme. Natura umana are in samburele ei o teama de progres, o frica de necunoscut si o mare capacitate de conservare intr-o dinamica constanta. Aceste lucruri plus anumite efecte sociale de masa care vin ca reactie la aceasta evolutie tehnologica vulcanica ma fac sa cred ca urmeaza o serie de manifestari sociale de amploare printre care si una hippie.

Fenomenul hippie are la baza legatura fundamentala a omului cu natura si armonia celesta, mai mult sau mai putin. Evolutie tehnologica schimba radical pregul dintre generatii iar asta se vede cu ochiul liber. Discrepantele dintre ”tinerii din ziua de azi” apar sub pragul ala de 10- 20 de ani care era marja dintre generatii pana acu’ vreo 10- 20 de ani. Eh, asta am cam exagerat-o nitel dar am facut-o de dragu’ argumentarii.

Ei bine, omu’ este pus in fata unei noi dileme majore, o noua revolutie care-l separa si mai tare de radacinile lui stramosesti. Anii trec iar natura, cu toate cele ce-o definesc, devine un nou cliseu de care ne lovim fie pro fie contra.

Pruncii imbatranesc mult mai repede, mult mai usor si sunt din ce in ce mai confuzi. Viteza lumii moderne lasa multe lacune in urma-i iar bula care se formeaza devine un spatiu de refugiu pentru cei care, la un moment dat, vor sa renunta la a mai tine pasul cu asa numita evolutie.

Acolo, in bula mai sus mentionata, oamenii isi vor pune flori in par, vor sta instinsi la soare si vor canta la chitara asteptand momentul oportun pentru actiune. Cand bula se va sparge acestia vor iesi la suprafata pentru a lupta cu evolutia tehnologica.

Zic si io 😉

Comments

comments

4 Comments

 1. Reply
  Mihnea Iuga July 14, 2012

  Stii cum e? Unii descopera tot mai mult din “Particula lui Dumnezeu”, Papa ar fi declarat ca se apropie un moment important pentru religie (search on jurnalul.ro) si noi dezbatem daca il debarcam pe marinarul-prim al tarii. Cam jalnic si valul nostru. E adevarat ca exista un fel de indivizi care se indreapta dinspre tehnologie inspre natura (specialisti le mai zic anarho-primitivisti). Eu nu vad cum ar putea ei sa ~actioneze impotriva tehnologiei~. Adica nu imi imaginez acel moment in care se va sparge bula, cum ii zici tu.

  • Reply
   Gabriel Gorgan July 14, 2012

   Bula se sparge tot timpul, Mihnea.
   Vezi cazul crizei economice 😉
   E o chestiune de timp.

 2. Reply
  Mihnea Iuga July 14, 2012

  Cred mai degraba ca vor ramane izolati, iar restul vom “iesi” in alta lume (vezi romanul S.F. Simulacron-3 (1964) sau ecranizarea-Etajul 13). Pana cand cei care detin simulacrele se vor satura de aceasta generatie de ~revoltati~ si vor pune in lucru mecanisme pentru a-i elimina (este tendinta omului de a cuceri tot, chiar daca nu il deranjeaza acel lucru neaparat (in cazul nostru, noul “val de hippie”), demonstratia cea mai buna in acest sens fiind sistemul capitalist-imperialist). Dar nu vorbim de eliminare fizica ci, mai rau, una mediatica. Vor ajunge ceea ce azi cred oamenii ca au fost “hippiotii”. Niste..peiorativi, niste nimeni visatori.

  • Reply
   Gabriel Gorgan July 14, 2012

   Ah, aici lasi spatiu de debate. Ma roade-n buricu’ degetelor sa te combate dar prefer sa-ti apreciez comentariul bine argumentat si sa-l rumeg putin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *