Fericirea-i un produs de larg consum

Cred ca-i o adevarata moda sa intrebi oamenii din juru-ti daca sunt fericiti. Sa-i privesti adanc in ochi, sa-i emotionezi retina s-apoi sa-l asezi la masa-ti pentru a-i vinde omului povestea fericirii tale. Mai tot timpul ma lovesc de cate unu’ de-o sinceritate izbitoare care vrea sa stie de fericirea-mi mai nene.

Amu’, io ce sa-i zic la om?

Se mai intampla sa ma loveasca si pe mine emotia si sa devin victima lu’ “Gabi, spune-mi sincer, esti fericit?” si ma-nmoi ca paradaica la soare. Ciulesc urechile si-mi azvarlesc atentia asupra lu’ omu’ ce are sa ma ilumineze.

Nu mica-mi e mirarea cand se apuca cate unu’ d-asta sa-mi povesteasca despre iubirea-i perfecta, de femeia viselor sale, de mersu’ la mare, de beutu’ la terasa din spatele blocului ori plimbarile obscure de pe straduce laturalnice. Sau de fericirea nascuta din plante medicinale rare, alge si (mai nou) micro alge, sapunuri culese din spuma marii sau tincturi din coada de rozatoare.

Sa va zic si de fericirea ca o stare de spirit ce survine ca un orgasm ludic in momentul in care-l descoperi pe Dumnezeu dupa ce ai deflorat niste caprioare blande, sau ai ajustat chipurile unor dansii prin simpla atingere ori ai ingrijit, cu pasiune si tandrete, plante rare ce se vand cu gramu’ pe ici, pe colo?

Si-am conclus: fericirea-i un produs de larg consum. Foarte larg!

Stiu, imi veti spune ca-i un produs de marketing. Ori veti zice ca-i un rezultat al indoctrinarii maselor de catre catolici, ortodoxi, protestanti s.a.m.d. Mai grav, chinezii-s de vina! Sau indienii de la Bollywood?

Mai dragilor, aia de mai sus nu propaga tot consumabile?

Despre fericire, eu zic asa:

Fericirea-i un orgasm zdravan intr-un plic Durex;

Fericirea-i o berea de sezon;

Fericirea-i gagica aia;

Fericirea-i planu’ ala de-ti preocupa tie mintea cu neinsemnate;

Fericirea-i in toate pastilele din lume;

Fericirea-i in toate bauturile din lume;

Fericirea-i pe Facebook (ca d-ar n-o fi pe Twitter);

Fericirea-i cu “F” de la Ferrari (Lamborghini n-ar “F”);

Fericirea se poarta pe oricare deget dar nu te lua-n gura cu popa c-are prieteni sus pusi (la Bucuresti, zic);

Fericirea face “Tic- Tac” si te miri (ca bou’) cand face “Poc!”;

Fericirea-i o treaba sigura.

E acolo!

Comments

comments

9 Comments

 1. Reply
  OchiiVerzi August 5, 2012

  Nu stiu de ce, dar citind postarea ta, mi-a venit in cap ceva, ce vazusem candva, pe undeva (amu` stai sa vad si cine a zis asta) … asa, deci: “Fericirea e o rasplata, nu un scop” – Antoine de Saint-Exupery … si cam atat am avut de zis :)) … O zi faina!

  • Reply
   Gabriel Gorgan August 5, 2012

   Probabil asa statea treaba pe vremea lu’ nenea Antoine 😉

 2. Reply
  verdedeparis August 6, 2012

  Mie imi plac primele doua paragrafe. Hai sa iti spun altceva, poti da mai departe cand te intreaba vreunul: Ai acoperis deasupra capului? Ai haine pe tine, mancare in stomac si creier in cap pe care il poti folosi nestingherit pentru a cenzura prostia care se toarna pe toate canalele inspre tine, fiinta umana cu drept de viata, exprimare si gandire libera?
  Atunci ai toate motivele sa fii fericit. Pentru ca nu cersesti pe strada, pentru ca nu dormi pe pietre, pentru ca nu astepti sa iti pice un sac plin cu orez din avion, pentru ca nu esti intr-o inchisoare, torturat si schingiuit, pentru ca nu te trezesti intrebandu-te daca astazi vei muri din cauza unei landmine, pentru ca viata celor dragi nu e in pericol de moarte intr-un razboi fara sens, motivat politic.
  Eu spun ca e destul pentru a fi fericit.
  Unii ar spune ca exagerez, eu spun ca nu exagerez destul.

  • Reply
   Gabriel Gorgan August 6, 2012

   Mai, e corect ce zici doar ca-i putin la extrema punctu-ti de vedere dar in raport cu acest subiect nimic nu e exagerat 😉

 3. Reply
  verdedeparis August 6, 2012

  Well, e o lume a extremelor. E extrem, in umila-mi parere, sa dai $10,000 pe o geanta, dar uite ca se practica. E extrem sa mai crezi in Dumnezeu, dar uite ca se practica. E extrem sa crezi in democratie, sa scrii incorect gramatical, sa faci abuz de substante, sa bei pana vomiti, sa te distrezi numai in cluburi, sa faci copii pentru a petici o relatie, sa faci sex neprotejat prin bai, sa fi complet obtuz la necazurile altor fiinte umane, sa te plangi de viata ta cand altul nu are o paine, sa te lasi manipulat de tv, sa crezi in media, sa fi complet inconstient, obtuz, inchis la minte, needucat intr-o lume in care TOATE resursele iti stau al dispozitie, sa nu vrei sa cresti ca persoana, sa te intereseze aparentele, sa te machiezi si aranjezi, dar sa ai dintii galbeni, sa cheltui sume enorme pe masini, case, haine si sa ai capul gol si multe altele/
  Toate astea mi se par extreme. Dar uite in ce lume nebuna traim.. in care toate se intampla zi de zi si sunt considerate ‘normale’ pentru ca nimeni nu vrea sa fie suficient de extrem si nebun incat sa strige ca e incredibila aroganta oamenilor care cred ca asta e semnificatia vietii, valoarea monetara si perceptia lumii asupra fiintei tale.

 4. Reply
  roxana August 11, 2012

  Ai dreptate, primele 4 “fericiri” imi plac foarte mult, dar nu am inteles poza de la iceput, reprezinta femeia perfecta sau…daca esti fericit esti “mult”? :)))

  • Reply
   Gabriel Gorgan August 12, 2012

   Poza aia am pus-o doar ca sa-i fericesc pe niste unii 😉 🙂 )))

 5. Reply

  […] mai bine de-o saptamana scriam un articol despre fericire. Nu despre fericirea din “manual” ci despre nefiricitele sinonime ale […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *