De ce Harap Alb si nu Fat Frumos, Praslea sau Greuceanu? – INTERVIU Mihai Ionascu

Am publicat ieri un articol despre ”HARAP ALB CONTINUA”, o isprava la origina careia sta Mihai Ionascu(foto stanga). Ce nu stiti foarte multi este ca prima versiune a articolului avea niste greseli majore. Nu obisnuitele-mi gafe de gramatica sau litere infulecate pe nepusa masa. Nu!

Citisem pe diagonala, evident!, un articol despre acest proiect si dracu’ stie cum am dedus eu tot felul de (sa le spunem) neadevaruri. M-a corectat (aproape instant) echipa de proiect. Huh! (mi-am zis)

Si daca tot am intrat in contact cu echipa proiectului, mi-am facut “mea culpa”, mi-am turnat cenusa-n cap s-apoi m-am desteptat la mare iluminare. Buei, haidam sa va iau io la-ntrebari. Zis si facut!

Dar cum Mihai ie om sprinten la vorba-n taste, mi-a servit raspunsurile cat ai clipi, cu nota ca a-nceput cu urmatoarea mentiune:
Gabriel, la unele dintre intrebari nu-ti pot raspunde. Nu ca n-as vrea, ci nu pot 🙂

Gabriel Gorgan: De ce nu Fat Frumos, Praslea sau Greuceanu?
Mihai Ionascu: Cand am inceput proiectul am cautat povesti care sa fie in programa scolara. In mod misterios, Greuceanu, Praslea, etc NU mai sunt pe listele de lecturi obligatorii. Nici macar nu mai exista ca pe vremuri liste cu lecturi obligatorii. Nu ma intelege gresit. Inca se recomanda citirea lui Greuceanu, etc, dar sunt optionale si ramane la latitudinea profesorului ce alege. Harap Alb este SINGURUL care a supravietuit in toate scolile- se preda in clasa a 11 a de liceu – obligatoriu. Asa ca am inceput acolo. Unde o sa ajungem… numai viitorul poate spune.

Gabriel Gorgan: Unde a ramas Harap Alb, de unde “continua”?
Mihai Ionascu: Daca inteleg bine intrebarea, ai vrea sa stii de pe acum ce se va petrece in numarul 4 al revistei. Ntz Ntz ntz! Va trebui sa o cumperi ca sa afli:) In primele trei numere va fi ilustrata povestea asa cum a scris-o Creanga. Apoi o continuam noi.

Gabriel Gorgan:  Ramane in peisajul personajelor de basm romanesc sau migreaza spre o simbioza cu celelalte personaje de benzi desenate?
Mihai Ionascu: Toate aventurile lui Harap Alb si ale prietenilor lui vor fi inspirate din istoria locala (romaneasca + istoria dacilor). Scenariile vor fi bazate pe povesti scrise de autori (contemporani) romani, pe care i-am invitat sa continue povestea lui Creanga.

Gabriel Gorgan: (personajele sunt) Mai aproape de formatul/ stereotipul personajelor Marvel sau DC Comics?
Mihai Ionascu: Depinde la ce tipar te referi. Stilul ilustratiilor este si va ramane “modern”, similar cu cel al comicbook-urilor DC si/sau Marvel. Nu din intentia de a imita americanii cu tot dinadinsul ci pentru ca e un format de succes, care are mare penetrare si la noi prin filme, animatie,etc. Este un format cu care consumatorul modern se poate identifica usor si este usor de digerat. Dupa cum poate stii, banda desenata care sa trateze “in cursa lunga” aceleasi personaje este foarte rara in Romania. Un exemplu fericit (si aproape singular) ar fi “Dim Dunareanu” ilustrat de Puiu Manu, care si-a facut aparitia in paginile revistei Cutezatorii pe vremuri. Dl. Puiu Manu a scos de curand o continuare a aventurilor lui Dim. Chiar si asa, aceasta continuare apare dupa un hiatus de peste 20 ani. Noi ne propunem sa fim mult mai frecventi.

Gabriel Gorgan: Pe cand o animatie?
Mihai Ionascu: Habar n-am. Noi ne-am propus sa scoatem o revista de banda desenata. La cata vreme dupa ce a aparut Superman ca BD a aparut prima animatie cu Superman?

Gabriel Gorgan: (la modul cel mai pragmatic) Cum ar putea sprijinii cititorul, omu’ de rand sau unu’ ca mine proiectul vostru?
Mihai Ionascu: Cumparati revista! Intrebati la chioscuri de revista Harap Alb continua! Spuneti prietenilor! Daca se intampla sa fiti scriitori de meserie si v-ar atrage sa continuati opera lui Creanga, trimiteti-ne o poveste care sa se intample in universul Harap Alb. Daca e buna de scenariu, o facem BD.

Si niste blitz questions-uri:
G: Cate numere au fost publicate deja?
M: Inca n-a fost publicat nici un numar. Numarul 1 va aparea in foarte scurt timp.

G: Cat costa o revista?
M: Nu-ti pot spune cat va costa revista. Asta este o informatie pe care trebuie sa o facem noi primii publica.

G: Unde se pot ele gasi/ de unde le putem achizitiona si noi (online/ offline)?
M: Va putea fi achizitionata la chioscurile de presa in toate orasele mari din tara si bineinteles online pe siteul nostru.

G: Care este ciclul publicatiilor?(lunar, bilunar, semestrial, trimestrial)
M: Primele 4 numere vor aparea la 2 luni. Speram ca de la numarul 5 sa poata aparea lunar.

G: Numele tuturor celor implicati (activ, acum) in acest proiect.
M: Echipa cuprinde 11 persoane. De la tartore sef la secretar de redactie trecand prin programator care se ocupa de FB, social media, advertising, etc. Pentru aparitiile “publice” sunt insa suficiente cele trei nume ( Mihai Ionascu, Andrei Moldovan si Octav Ungureanu ) pe care ti le-am dat deja.

Si cam atat 😉

P.S.: Poza de mai jos am gasit-o prin Google Search si o public pentru ca mi-a trezit in minte urmatoarea nebunie:

Look up in the sky!

Is it a bird? No!

Is it a plane? No!

Is is Superman? Wrong again! It’ s Harap Alb!

Comments

comments

7 Comments

 1. Reply
  OchiiVerzi September 13, 2012

  Cred ca vis-a-vis de acest post, am sa-mi indrept comentariul in alta directie :))))) … nu ma intreba de ce, nu stiu! :)) … ai patit vreodata sa citesti ceva si dupa cand te gandesti la ce ai citit, in capul tau e un gol mare? Cam asa ma simt eu acum :)) .. nu stiu de ce, oare oboseala sau … e prea alb Fat` si am ramas hipnotizata?

 2. Reply
  Ale Rati September 25, 2012

  Chiar ma gandeam cine sta in umbra lui Harap Alb…

 3. Reply

  […] ca cel mai frumos lucru pe care mi l-am planificat la Bucuresti este vizita pe care o voi face lui Mihai Ionascu la punctul de lucru al lui Harap Alb. O sa fac niste poza pentru facebook si am sa revin cu un […]

 4. Reply

  […] Despre proiectul cu Harap Alb am mai scris prin Septembrie si tot atunci am reusit sa fac si un interviu cu Mihai Ionascu, initiatorul […]

 5. Reply

  […] Alb Continuă vuiește tocmai din București. Iar dacă entertrainerul Gorgan nu v-a lămurit prin interviul online ce presupune proiectul care combină basmele autohtone cu comics-urile importate din Occident,  […]

 6. Reply

  […] cand spun ca ne-am regasit pentru ca la inceputul lui Octombrie am avut placerea de a-l vizita pe Mihai Ionascu, originatoru’ proiectului, si onoarea de a-mi pune ochii-nsetati de curiozitate pe coperta lui Nr. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *