Grammar is the new glamour sau despre frenezia junilor si cratima dintre “ma” si “ta”

Mai draga, de ceva vreme, s-au apucat niste unii sa sara la onoarea lu’ gramatica. Sa salvam onoru’ lu’ fata asta, si-or fi spus, si au pornit la drum.

Nu, nu vorbesc doar de aia cu “Ma-ta are cratima“. In nici un caz nu-s dintre cei mai viteji. Gasca aia a avut doar niste inspiratiune si niste unelte care au dat viralitate mesajului lor. Atata tot.

Drept e ca nu-s cel mai indreptatit sa vorbesc pe subiectul asta. Gramatica limbii romane nu-i, de departe, punctul meu forte. Ma stradui sa respect si eu niste norme, sa nu ma balbai ca unu’ de clasa a IV-a, da’ uneori le gafez de vai zilele mele. Si se mai trezeste cate unu’, vezi Doamne, sa-mi dea cu rigla peste degete. Primesc si aspra cuvantare a unui profesionist dar de cand ne-a parasit nenea Pruteanu, pare-se ca nu s-a mai nascut altu’ ca dansu’.

Bun, ca sa nu va plictisesc cu alambicatele-mi istorisiri, am ajuns la con(f)cluzia ca “grammar is the new glamour“.

Grammar is sexy” pare sa fie mesajul predominant. Daca pana acum sexul vindea, stai sa vezi ce-o sa vinda librariile pe dex-uri. In draci! Eh, exagerat-am si eu nitel (de dragu’ argumentatiei) dar sper c-ati prins ideea. Daca nu, voila si o imagine descriptiva:

Treaba e ca, personal, nu agreez toata miscarea asta. Nebunia cu “asl pls” pe care au imbratisat-o mai toti junii astia acu’ vreo 9 ani, a ajuns sa fie denigrata intr-un mare fel. Sa nu mai spun ca pe facebook uita mai toti gramatica si onoru’ ei. Bociferatu’ (licenta poetica 😛 ) asta de “curva virgina” si lepadatu’ peste noapte de “unealta diavolului” mi se pare cel putin mizer. Zic sincer.

Sunt mare fan Pruteanu. Ma-nchinam televizorului cand era nenea asta pe sticla. Nu-ntelegeam eu mare branza, varsta-i de vina, dar cumva- cumva stiam eu ca mi se adreseaza mai toate vorbele-i. Si chiar daca sindromu’ “rage” curgea si prin vana-mi, asa cum curge prin vinele junilor in genere, in fata lu’ Pruteanu era “silentio stampa”. Calitatile de bun pedagog ale lui Pruteanu treceau prin sticla iar acest lucru ma fascina. Dar despre George Pruteanu v-am mai povestit.

Bun, particularitatea fenomenului “Pruteanu, protectoru’ la onoru’ lu’ limba Romana” este ca nenea asta era doxa. Unde mai pui ca omu’ avea un discurs coerent, concis, lucid, iscusit, radical, lipsit de vulgaritate si implicit majestuos prin excelenta prestatie sale personale. Era o prezenta impozanta, impunea respect si autoritate prin simpla-i privire. Sa nu mai vorbim de faptul ca el toata viata si-a petrecut-o in slujba unei cauze nobile (prin excelenta), reale si de la care n-a prea facut rabat. Spun “prea” pentru ca nu i-am tinut eu lumanarea (de-mi permiteti expresia).

Si amu’ tre’ sa iau lectii de gramatica de la niste asl-isti, gtg-sti, brb-isti si alt forme de “-isti”? Asta-i marea schema?

Intreb doar?

P.S.: A nu se intelege ca n-am prins “jmenu’ ” sau ca nu m-am amuzat si eu de vitejia unora. Nu! Pur si simplu cred ca tot valu’ asta face loc pentru o  si mai proasta utilizare a limbii romane pe viitor si ca in spatele acestei forme de protest (sa zic asa) sta un munte de gol.

 

Comments

comments

6 Comments

 1. Reply
  OchiiVerzi September 15, 2012

  :))) e aiurea cand cineva iti da peste degete sau iti atrage atentia. Niciodata nu mi-a placut aceasta chestie, fie ca vorbeam cu persoane care stiu sa vorbeasca dar mai gresesc (e omeneste, se mai intampla) fie ca vorbeam cu analfabeti 100% dar … niciodata nu sar sa comentez. Mi se pare ca pune persoana intr-o situatie jenanta, asa ca prefer sa-l absolv, mai ales ca sunt o persoana rautacioasa uneori :))) … si poate vreau sa zic ceva in ideea de a face bine si ajung a supar lumea 😀

  • Reply
   Gabriel Gorgan September 15, 2012

   In principiu, corectura aspra-si are logica, pana la un punc 😉

 2. Reply
  Florin Ruşanu September 16, 2012

  ‘a strădui’, la persoana I singular e ‘mă străduiesc’. E drept că în ultimele DOOM-uri apare drept corectă şi varianta ‘mă strădui’, să nu se mai încurce copchiii la bac, da’ româneşte e ‘mă străduiesc’. Şi gramatica nu-i o fiţă, e o chestie obligatorie, mai ales când te vrei formator de opinie. 😛

  • Reply
   Gabriel Gorgan September 16, 2012

   Chiar ma-ntrebam cand apare ala cu rigla :))
   Oricum, corect. Primesc, smerit, corectura-ti.

 3. Reply
  Kathy September 23, 2012

  Oricum tara e plina de vrajitori si agramati =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *