Facebook, tot mai antisocial(media)

“cause a problem, then market the solution” scria intr-un tweet peste care am dat de nici 10 minute. Click pe linku’ lu’ tweet si lecturat frumusete de articol. Un articol scris in limba mama a lu’ (Doamne cat imi mai place mie expresia asta) social media. Baiatu’ sursa la tweet este inconfundabilu’, incontestabilu’ si marsavu’ Zoso, parinte la blogu’ lui si mare micro blogger.

Bun. Si autoru’ la text vorbeste despre Facebook. Un site de social media trecut pe actionariat, scos la bursa si, in curand, francizat. De ce pomenesc treaba cu actionariatu’ si bursa? Pentru ca, din umilu-mi punct de vedere, cred ca Facbook o da-n bara pe motiv de cifre. Si cand spun “cifre”, spun bani. Simplu.

Facebook isi schimba constant algoritmii. Nopti de-a randu’ s-a tweet-uit despre cat de des pica si cum dispar si reapar postari sau cum sunt repozitionate (cumva suspect) pe timeline. Drept e ca si eu m-am lovit de zeci de ori de astfel de situatii. Pe mobil nu mai zic. Cel mai des ma trezesc cu poze repozitionate in timeline. Si nici acum nu-mi explic concret treaba.

Aparent, problemele nu se opresc aici. Profilu’ ca profilu’, da’ pagina? Se pare ca pagina de facebook incepe sa se transforme intr-un real business pentru facebook. Cel putin asa se vrea. Si nu-i treaba rea, zic. Reclama costa, asta-i clar. Reclama eficienta costa si mai mult. Asta-mi era si mai in clar iar facebook pare sa-ti ofere una dintre cele mai eficiente forme de adversting de pe piata. Si unde-i problema ma veti intreba? Ei bine, problema apare atunci cand facebook incepe sa faca abuz de uneltele-i si cand te defavorizeaza prin algoritmi in favoare programelor sale de advertising. Mai specific? Pai, sa zicem ca i o pagina de facebook (d-aia cu like-uri) si, cu sudoarea fruntii, aduni niste zeci/ sute sau poate chiar mii de like-uri si facebook te face vazut la un maxim de 15%- 20% din numarul total de fani. Asta pentru a te impinge spre ofertele de campanie pe care ti le propune el.

Bun, drept e ca-ti da posibilitatea sa-ti informezi fanii despre optiunea “show in news feed” dar cine-ti garanteaza eficienta acelei unelte? Cunoaste cineva algoritmii news feed-ului/ flow-ului  de informatii facebook? Nu! Si oricum, matematic vorbind, news feed-ul nu are cum sa acopere flow-ul de informatii intr-un ritm (cel putin) vizulibabil pentru utilizatorul standard si nici nu cred ca si-a propus vreodata asa ceva.

Si abuzurile continua. Si campaniile sunt tot mai des contractate si cifrele cresc cu nota ca, personal, incep sa ma atasez tot mai tare de Twitter si-ncep sa descoper tot mai multe despre Google+. Si tare-mi e ca-n (algo)ritmu’ asta facebook are sa piarda din vitalitatea utilizatorilor lui.

Nota: A spune ca-si va pierde din utilizatori este o aberatie insa vitalitatea si dinamica lor va scadea in mod cert iar facebook, mai mult decat oricare alt site de social media existent, se bazeaza pe asta.

Numa’ zic 😉

P.S.: Personal, am si niste dubii mari vis-a-vis de eficienta reala a unor campanii Facebook.

Comments

comments

3 Comments

 1. Reply
  Delilah November 15, 2012

  Și eu credeam așa până am ajuns să văd o amică de la mama naibii care shareuia pagina lui Carmen Grebișan…ca să vezi viralul cât e de mare și mai ales care se chinuia să adopte ținutele ”ca în poza”…acuma depinde cine se apucă să facă campanii și depinde și de felul lor…

  • Reply
   Gabriel Gorgan November 15, 2012

   Buei, toata lumea are treaba cu Carmen “Grebisan” p-aici (Cluj)?
   Discutabila treaba cu campaniile iar viralitatea este o alta mancare de peste 😉

 2. Reply
  Mihnea Iuga November 18, 2012

  ”Nota” este de reținut. Big time! Dacă ar fi să comparăm, eu aș miza pe transformarea într-un soi de flickr sau tumblr, unde ai conținut (poze în majoritate) dar prea puțină interacțiune. Album on-line, pe care îl poți arăta prietenilor când e nevoie, ai chef.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *