Incep sa urasc cuvantul workshop!

Incep sa urasc PiaRistii. Si incep sa-i urasc tot mai nominal, vorba vine. Unul dintre motivele pentru care nu-i mai suport este abuzul de ”workshop”, mai nene. Buei, orice dracie se misca-n front si este compus dintr-un gigel/ gigea, un videoproiector pe post de prompter si-un laptop de sa-i care la om power point-ul se numeste workshop. Si jur ca ma omoara dracia asta de treaba.

Mai dragilor, da’ de prezentare, seminar, conferinta, simpozion, summit sau sesiune de comunicare ori sharing (asta o stiu de la o anume Patricia, o sa se simta ea) ati auzit? Si vorbesc serios. Nu-mi luati intrebarea ca pe-o ironie sau ieftina iesire cu aratatoru’ la rampa. Eu chiar cred ca unora le-a blocat D-zeu mintea-n termenu’ workshop.

Grav e ca acesti PiaRisti s-au strecurat, pe coate drept e, in mocirla asta de show-uri ieftine cu tenta educativa. Mai grav e ca pruncii care-si ciulesc urechile, ochii si mouse-urile la povestile lu’ unii chiar isi construiesc teorii si-si fac ganduri, planuri si vise in baza unor perspective false si a unor premise care nici macar terminologic nu sunt corecte. Responsabilitatea acestor marsavii nu si-o asuma nimeni. Si nici cu dejtu’ nu-i arata nimeni pe astia pentru ca, vezi Doamne, au reach (un soi de notorietate) in on-line si nu-i bine sa-i superi.

Zilele astea citeam o cartulie a unui amic care acum preda in zona universitara. Ei bine, cartulia asta-i un soi de manual pentru studenti. Cand am primit-o nu i-am dat mare atentie dar cumva m-am simtit responsabil sa o car cu mine pana la Cluj. Aici, intr-un moment de ratacire intelectuala, am zis s-o patrund, mai pe diagonala asa. Si gasit-am chestii simple, frumos scrise si foarte corecte. Randuri pe care le-am citat si pe profilu-mi de facebook ca fiind vorbele unui mare clasic in viata.

Sa exemplificam una mai elocventa:

1. Un mare clasic in viata-mi spune ca ”in limba romana nu avem (nici acum!) omologi pentru toti termenii de specialitate din zona de comunicare/ relatii publice/ comercial. Dar avem specialisti. Ce ne spune asta, oare?”

Prea subtil omu’? 😛

*Drept e ca mi-am pus si eu (nitel) amprenta pe ici-colo dar, per general, idea a iesit din cartulia lu’ baiatu’.

Cumva ma simt responsabil sa dezvolt fainul citat dar nu ma tin tastele chiar acum. Insa, asa cum am promis, m-am reapucat de blog cu scopu’ sa ma ocup ceva mai atent de zona de comunicare si relatii publice. Adica comunicare si relatii publice in spatiu’ lu’ carpato-danubiano-pontic ca doar n-oi fi si eu PiaR in tara lu’ Pacala. Am zis!

P.S.: O scriitura peste care am dat recent, una-n limba mama a lu’ PiaR, zice urmatoarele:

What’s the Difference Between a Seminar, Workshop and Conference?
What You Name Your Event Can Communicate Volumes About the Experience

Seminars, workshops, conference, symposia, user conferences, summits — the type of events you can host are varied. Choosing the right description for your event is critical because it communicates volumes about the type of experience your participants can expect.

To ensure that you’re fully leveraging the marketing power of your event title, select the type of event that best fits the experience you want to create. Here’s a quick explanation of each type of event.

Si treaba continua la sursa.

Comments

comments

9 Comments

 1. Reply
  Florin Ruşanu November 13, 2012

  Cum pula mea nu avem termeni? Avem, da’ că unii dintre ei sună ca o girafă răguşită, îi altă stradă.

  • Reply
   Gabriel Gorgan November 13, 2012

   Beui, avem termeni. Da! Si niste termeni i-am enumerat eu mai sus bre dar sunt si termeni la care nu avem omolog care sa cuprinda sensul complet al englezismului. Intelegi matale?

   • Reply
    Florin Ruşanu November 13, 2012

    Name it!

    • Reply
     Gabriel Gorgan November 13, 2012

     Advertising? Marketing?

     • Florin Ruşanu November 13, 2012

      aidi bre, advertising? mă gândeam că mă închizi cu ceva: pulicitate, ai auzit-o p-asta? marketing l-am luat aşa cum e: marchieting, pentru coneseori! Cum l-am luat şi pe uichiend şi-i futurăm o cratimă pi şentru…

 2. Reply
  Gabriel Gorgan November 13, 2012

  Rusanule, advertising = publicitate? Serios?

 3. Reply
  verdedeparis November 23, 2012

  Cam asa simt eu despre cuvantul ‘blogger’. Si daca e sa o dam pe aia dreapta, miroase putin a ipocrizie aici pentru ca din cate stiu ati tinut diverse ‘intalniri’ care se ascundeau sub numele de workshop cand de fapt, erau niste bloggeri care vroiau sa vorbeasca in fata altor wannabee bloggeri care vezi doamne, au nevoie de sfaturi cum sa devina si ei bietii cunoscuti in online.

  Umila-mi parere este ca a invata pe cineva cum sa castige vizitatori nu este altceva decat un soi de marketing: “scrie despre acest subiect in acest fel, iar vizitatorii vor curge garla’. Concluzionez ca prin aceste workshopuri s-a facut o ghidusie necinstita si anume, s-a transformat un hobby (care ar trebui sa porneasca din pasiunea de a scrie despre un singur ceva sau de a exprima pareri pe anumite subiecte care te pasioneaza) intr-o marsavie manipulata pentru atragerea puternicului vizitator.

  P.R-ul nu exista inca in Romania, cu atat mai mult in Arad. Sure, ei se pot numi p.r-isti pana le cade… ecusonul pe care s-au autointitulat, dar sa dai vorba mai departe pe facebook intr-o rochie stramta nu este P.R. Si nici sa faci postere pentru Patchouli nu este P.R.
  Cred ca P.R-ul presupune bani (multi) si influenta (multa) si branding si mai vreo cateva. Iar astea cu siguranta nu exista la asemenea nivel in Arad. Poate in Bucuresti, dar si acolo lasa de dorit.

  Bineinteles, noua ne place sa uitam ca nu avem nevoie sa copiem totul pentru ca avem o istorie colosala si nu suntem nici presul trendurilor europene, nici celor americane. Abia cand esti departe de casa realizezi ca ceea ce te diferentiaza in lume nu este capacitatea tarii tale de a copia un trend, ci de a sta de veghe langa valorile morale, cultura si istoria poporului tau care e acolo de 2000 de ani, nu de 200 cum sunt altii.

  • Reply
   Gabriel Gorgan November 27, 2012

   Zici bine si aproape corect 😛
   Am luat si eu parte la niste astfel de chestii dar participantii care m-au cunoscut imi cunosc parerea. La ultimul workshop la care am fost invitat ca vorbitor i-am atentionat pe participanti din primele minute ca nu se numeste workshop treaba pentru care am fost invitat.
   Oricum, am facut vorbire despre astea pe blog, daca te uiti mai atent 😉

 4. Reply
  verdedeparis November 28, 2012

  Nu te acuz, fiecare face si spune ce vrea 🙂 Nefiind acolo, nu stiam ca i-ai atentionat, dar aplaud initiativa fiindca etichetam si ne etichetam tot mai usor in diverse fara backup, de regula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *