Cateodata pamantul in care te descompui e mai scump decat pamantul din care te hranesti – interviu Gabriel Ioan Vladu

Pe Gabriel Ioan Vladu il cunosc de ceva vreme. L-am cunoscut de pe vremea cand eram foarte implicat in lumea ong-urilor, prin liceu. In plus, il stiam si eu ca multi altii, ca fiind “ala” de la “ORA FERMIERULUI”, o emisiune cu reportaje din agricultura locala, din Arad. Unde mai pui ca n-ai cum sa nu-l recunosti pe om de pe strada, el fiind cat un munte. La propriu. Nu stiu cat peste 2 metri are Gabriel, da-i o prezenta impunatoare vizual. Chiar intimidanta la o prima infatisare. Nu mare mi-a fost mirarea sa descopar ca omu’ are preocupari crestine si, mai mult, in spatele infatisarii impunatoare sta un om bland, cald, echilibrat si, in acelasi timp, plin de umor si voie buna.

Anii au trecut si ne-am reintalnit pe facebook, ca tot omu’. Si am aflat ca s-a angajat “garda de corp at Kingdom of Heaven”, conform facebook. Adica preot.

Si daca tot interactionam prin lumea virtuala, si daca tot e in mare voga treaba cu Biserica Ortodoxa Romana (BOR) si scandaloasele-i iesiri la rampa vis-a-vis de procesu’ de transcendere spirituala a enoriasilor ei, zis-am sa profit de intelepciunea lui Gabriel si sa-l intreb cate una-alta, nu de alta dar n-am gasit niciunde pe net altceva decat fragmente din felurite comunicate de presa si interventii oficiale ale BOR, fragmente menite sa scandalizeze. Si nu ca n-ar fi treaba buna si asta cu scandalu’ dar ceva-mi spune ca acest con de umbra pus aupra BOR pagubeste si pe cei care slujbesc cu umilinta canoanele crestine.

Motto:

“Biserica nu e despre banii de la tas, nici despre buluc la apa sfintita, nu e despre magazin de obiecte bisericesti, nici despre crede si nu cerceta, nici despre uite popa = ghinion si nici “nu conteaza cat de lung am parul (barba)”. Biserica e despre tinerete fara batranete si viatza fara de moarte, e despre painea vietii, despre fiul risipitor, despre gustati si vedeti, despre fat-frumos din lacrimi, e despre intelegere mai ales.” – Gabriel Ioan Vladu

G.G: Cine este Gabriel Ioan Vladu?

GI.V: G.I.V. este tata a 3 copii, sot, preot la Catedrala Dainuirii Nemului din Ciuntesti, judetul Arad, mic producator agricol, activist si presedinte ong-ist. Absolvent de teologie si asistenta sociala, 33 de ani si daca atitudinile, caracterul si raspunsurile mele personale nu coincid cu cele de preot atunci ii “bai”.

G.G: Cine este BOR si ce statut juridic are?

GI.V: Oficial si concret B.O.R. este comunitatea crestinilor ortodocsi romani constituiti canonic (de la inceputuri) si, in plus, juridic (ceva mai nou) in parohiile si manastirile din episcopiile Patriarhiei Romane. In adevar, B.O.R este ceea ce va  ramane dupa judecata lui Dumnezeu, nu dupa judecata noastra, a oamnenilor (R.Noica). In ce priveste statutul juridic, patriarhia, mitropolia, episcopia, protopopiatul, manastirea si parohia sunt persoane juridice de drept privat si utilitate publica avand dreptul la doua coduri unice de inregistrare fiscal (C.U.I.-uri) atat pentru actvitatea non-profit cat si pentru cea economica (art.41 din Statutul B.O.R.).

G.G: BOR se ghideaza dupa canoane crestine sau socio-economice?

GI.V: B.O.R. constituita canonic se ghideaza exclusive dupa canoanele ei crestine, iar B.O.R. constituita juridic se straduieste sa aplice canoanele socio-umane in masura in care acestea nu le submineaza pe primele. Despre juridic (administrative, non-profit, economic) si canonic, Iisus Hristos a spus: “Dati cezarului (statului) cele ce sunt ale cezarului, si lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu” (Luca cap.20, verset- paragraph 25).

G.G: Cine este impotriva incinerarii, BOR (Biserica Ortodoxa Romana) sau Biblia si implicit Dumnezeu?

GI.V: Dumnezeu zice: ”Pamant esti si in pamant te vei intoarce” (Geneza 3, 19). Biserica nu are o slujba- randuiala (“Dumnezeu este al randuielii si nu al dezordinei” – 1Cor. 14, 33) pentru moarte, are una pentru inmormantare, nu are nici pentru incinerare, are rugaciuni pentru cei disparuti si pentru morti la anumite termene dupa moartea lor. Deci nu pot face o randuiala de inmormantare la o incinerare. Incinerarea nu e inmormantare si nici invers.

G.G: Ce criterii trebuie sa intruneasca un cimitir pentru a fi un spatiu agreat de BOR?

GI.V: Cimitirele sunt pentru inmormantari. Daca se solicita o inmormantare ortodoxa, cimitirul e agreat de Biserica. Nu conteaza cimitirul, conteaza inmormantarea. Cateodata pamantul in care te descompui e mai scump decat pamantul din care te hranesti, dar asta nu e  agreat de nimeni cred.

G.G: Ce obligatii are, in definitiv, BOR fata de un enorias decedat si care dintre acestea sunt conditionate financiar?

GI.V: Fata de un enorias decedat Biserica are urmatoarele “griji”:

a) daca exista “cadavrul”(nu e disparut, scufundat, claustrat undeva sau ars) sa faca slujba de inmormantare;

b) sa faca pomenirea mortului la slujbele si soroacele stabilite.

Nimic din astea nu e conditionat financiar. Daca cineva “doneaza” ceva cu prilejul acestor slujbe, asta nu se face neaparat, si se face “in memoria” iar nu la “valoarea de rascumparare” a celui plecat dincolo. Valoarea unui om(fie el si decedat), sau valoarea unei rugaciuni nu se echivaleaza orthodox cu nimic material.

G.G: (OFF TOPIC) Cum se explica faptul ca desi avem tot mai multe bisericii (ca numar de constructii) avem tot mai putine servicii benevole/ gratuite pentru enoriasii in nevoie, cei care nu si-au inceput inca drumul spre eternitate (adica au decedat)?

GI.V: Putem si on topic. In general preotii sunt lipsiti de puteri financiare care sa le permita constructia de biserici. Acestea se fac, majoritar, din dorintele si donatiile diversilor terti(credinciosi, etc). La fel stau lucrurile si cu serviciile materiale pentru cei in nevoie. In ce priveste “serviciile” spirituale, morale(chiar moral-materiale) gratuite, ele depasesc nu numai numarul constructiilor bisericale, dar si numarul persoanelor care calca pragul acestora(si vorbesc in cunostinta de cauza fiind singurul preot orthodox din arad licentiat si in asistenta sociala). Avem totusi problema faptului ca la noi, oamenii, uneori interesele noastre sunt mai mari decat dorintele noastre.

Nota:

Chiar daca sunt in ce am spus, si preot si om personal, pozitia mea nu are caracter official-institutional – Gabriel Ioan Vladu

P.S.: Nu mi-am propus sa fac un material scandalos din acest articol. Spun asta pentru cei care n-au gasit nimic “interesant”/ “incitant” printre randuri 😉

Comments

comments

42 Comments

 1. Reply
  Călin January 24, 2013

  mie unuia oricum mi s-a acrit de senzaţionisme şi scandaluri şi chiar îmi place ce spune invitatul tău virtual, ceea ce zice el e de bun simţ, fără excese de nici un fel.

  • Reply
   Gabriel Gorgan January 24, 2013

   Exact 🙂

  • Reply
   Vladu gabriel January 25, 2013

   @calin Multumesc ca atzi incercat sa intelegeti si nu sa interpretatzi ceea ce am vrut sa spun in raspunsurile din intreviul de mai sus. multumesc

 2. Reply
  dodi January 24, 2013

  fost coleg la Info tv,Gabi Vladu,un om de nota 10!Multa sanatate Vladu tie si familiei tale!big up!:D fain fain Gabi G.felicitari!

  • Reply
   Gabriel Gorgan January 24, 2013

   Foarte adevarat ce zici, Dodi 🙂

  • Reply
   Vladu gabriel January 25, 2013

   multumesc ca ai incercat sa intelegi si nu sa interpretezi ceea ce am vrut sa zic in interviu. multumesc!

 3. Reply
  Florin Ruşanu January 24, 2013

  Răspunsuri preoţeşti, aşa-zise non-combat, da’ care, în esenţă nu spun nimic. Serios, reciteşte-ţi articolu’ şi zi-mi informaţia valoroasă din el.
  Apropopo de ‘din pământ eşti…’, mai ştiu io una bună: ‘să nu-ţi faci chip cioplit’. Pare că pe asta a coafat-o BOR, dacă e vorba de profit 😉

  • Reply
   Gabriel Gorgan January 25, 2013

   Recitit-am Rusanule si am gasit niste treburi, mai implicite asa.
   Drept e ca ii mult non-combat dar vezi ca totusi sunt niste pilde printre randuri 😉

   • Reply
    Florin Ruşanu January 25, 2013

    Ălea le-am putut decide singur din Biblie. Restu’ e cancan…ăăă, de fapt e piaru’ de la BOR.

  • Reply
   Vladu gabriel January 25, 2013

   Regret nelinistile in care te zbati….in ce priveste combatul, vorba lu’ bendeac:Dumnezeu nu e Morosanu….vezi eventual si comentariul unui cititor numit Calin, nu trebuie sa fii de acord cu el, ajunge daca il intelegi…totushi, in ce priveste “non-combatul” nu te rog sa recitest si tu motto-ul, dar poate imi spui cam ce inteles are pt tine titlul interviului,las la oparte alte implicite despre care ti-a raspuns gabi gorgan….daca vrei scrie-mi care raspuns nu a fost pe subiectul intrebarii, sau care a fost oclit sau care nu e adevarat sau corect…daca in esenta nu spun nimic, e pentru ca tu stii foarte multe, dar in interviu am incercat sa explicitam si sa informam in primul rand pe cei care nu stiu – sunt si din aceasta categorie printre noi…(in plus, daca raspunsurile mele sunt preotesti inseamna ca le-ai mai citit sau auzit prin presa – poate ne indici si locurile anume)…s-auzim de bine si mai ales de intelegere(cat mai clara si exacta, servus!

   • Reply
    Florin Ruşanu January 25, 2013

    Desigur, orice om are întrebări mai profunde decât spoiala ieftină construită de BOR în juru’ credinţei, ‘se zbate în nelinişti’. Motto-ul tău e foarte mişto, da’ şi foarte fals chiar din start: biserica e despre bani, e despre monopol pe lumânări, pe icoane, pe cimitire. E şi despre buluc la apă sfinţită şi, mai ales, la moaşte şi cam ăsta e şi sensu’ titlului. Şi da, probabil că ştiu eu prea multe. Mai bine eram un ignorant, care să vină săptămânal la biserică, să se spovedească sub poala părintelui, să-i sărute mâna şi să plece acasă fericit, că şi-a îndeplinit ‘datoria’ de credincios. Regret să te informez, deşi e foarte mică posibilitatea să nu ştii, da’ BOR a deraiat demult de pe şinele numite ‘credinţă şi spiritualitate’ şi goneşte pe şinele numite ‘bani şi profit’.

    • Reply
     Vladu gabriel January 25, 2013

     frate! eu te las cu profunzimile tale (cine stie, poate esti singurul profund si neignorant printre noi)…din pacate sunt prea multe diferentele pe care nu le faci…vorbesti f mult despre “BOR”…care daca a “deraiat” sa stii totushi ca mai sunt multi care merg pe jos ghidandu-se dupa sine, pt. un anume Iisus Hristos a zis ca graul creste impreuna cu neghina iar separarea lor vine mai pe urma…afla ca motto-ul e din experinta proprie(nu din fandari virtuale): bani nu avem, nu invartim, la apa sfintita la mine la biserica nu da nimeni buluc, monopol pe lumanari,icoane si cimitire nu e cazul deloc – poate in alte biserici dar cine stie o fi pe undeva si drepturi de autor in chestiune,…ma mir totusi ca esti asa de profund dar n-ai reusit sa treci de spoiala ieftina…in ce ne priveste pe noi,ignorantii, incercam sa reflectam(desi nu stim ce inseamna acest ultim cuvant) asupra urmatoarelor:” omul care crede ca nu se supune, intodeauna se supune, daca nu se supune lui Hristos, se supune propriilor capricii, propriilor patimi,…puterea noastra de decizie este intodeauna influentata-supus de ceva-cineva: Dumnezeu, diavolul, sociatatea, etc.”…desigur acete chestiuni nu te ating pe tine…si cum ziceam, eu ma opresc aici,imi cer scuze ca traiesc si spun altceva decat tine pe acelasi subiect; poate am fost chiar tendentios; stii cum e: matrix, pardon BOR e in noi…iar NEINTELEGEREA eu cred ca e un pacat(sau nu, o fi doar o neintelegere la mijloc)…p.s poti, daca vrei, sa postezi un raspuns, dar de continuat eventual eu doar pe mailu’ personal – gabivladu@gmail.com

     • Florin Ruşanu January 25, 2013

      Or sta altfel treburile în parohia ta, nu neg. Mai sunt cazuri izolate, însă foarte puţine şi pe cale de dispariţie.

 4. Reply
  Vladu gabriel January 25, 2013

  @ mai sus sine=shine

 5. Reply
  verdedeparis January 25, 2013

  Din pacate, trebuie sa fiu de acord cu Rusanu la treaba asta. Nu neg ca imi place invitatul si imi plac oamenii cu bun-simt, dar nu mi-a spus nimic. Si e strigator la cer sa vinzi ceva ce nu ai aka dumnezeu. Inteleg ca unii cred in ceva, dar sa mergi prin viata vanzand altora iluzii nu mi se pare corect fata de ceilalti. Si sa mai faci si afacere din treaba aceasta e chiar rusinos.

  Degeaba ne spune domnul ce nu e religia sau ce nu e biserica. Stiu prea multe cazuri de preoti cu burta mare si plina in timp ce enoriasii care le asculta slujbele sunt morti de foame. Unde e dreptatea? De ce au nevoie de cruci de aur, potir de argint si sutane scumpe? Ce, lemnul nu e bun? Lingura strica vinul daca e facuta din alt material?

  Nu am nevoie de reguli religioase ca sa simt ca trebuie sa fiu o persoana decenta si sa imi ajut aproapele. Si ptr ca nu sunt orbita de o existenta nedovedita (accentuez acest cuvant), pot sa observ nedreptatile care culmea, prin biserica sunt multe si greu de numarat. Nu ma mira deci ca a mai gasit biserica inca o duma ptr furat caciula oropsitilor. Daca lucrurile ar fi ideale dupa cum le prezinta stimatul invitat, oamenii nu s-ar gandi ce sa aleaga intre plata medicamentelor si plata locului de veci. E usor sa aruncam niste cuvinte invatate dupa carte, fara dovezi, bazandu-ne pe ‘argumente’ emotionale pentru a imbata mintile si asa incetosate pe drumul vietii. Dar nu e corect.

  • Reply
   Gabriel Gorgan January 25, 2013

   Drept e ca e non-combat si usor prea echilibrat (daca-mi permiti formula) dar printre randuri stau niste treburi, si asta i-am spus si lui Rusanu.
   Important pentru mine a fost sa (re)clarific niste aspecte intrate-n ceata si sa fac asta intr-un mod echilibrat iar Gabriel Ioan Vladu a acceptat provocarea. In plus,am avut si placuta surpriza de a primi niste pilde interesante de la Gabriel, alea de care-ti ziceam ca-s undeva “printre randuri”.
   In plus, asa cum zice si Rusanu, nu toti sunt la fel si uneori ii bine sa-i mai scoatem la lumina si pe cei smeriti (daca-mi permiti si formula asta).

   • Reply
    verdedeparis January 26, 2013

    Probabil nu sunt toti la fel, niciun om nu e la fel cu altul, dar iti dai seama ce aiurea a ajuns institutia daca putinii ramasi onesti trebuie scosi la lumina? Vbim totusi despre niste oameni care promoveaza ‘binele’, cum se poate ca majoritatea sa fie corupti, stricati samd.?

 6. Reply
  Vladu gabriel January 25, 2013

  daca vrem dovezi atunci haidetzi sa cautam macar un exemplu de decedat care a ramas neinmormantat din pricina banilor….am mai precizat, vorbesc din ceea ce fac, : nu vand nimic inafara de lapte, branza, oua pe care le producem in familie….siti cazuri de preotzi cu burta mare – asta e ca si cum la tv v-ati uita numa la acastv si kanald fara sa dati pe discovery si sa plangeti ca nu avem filme documentare la tv…..enoriasi morti de foame?…arhiepiscopia aradului(cel putin) are o cantina cu mancare gratuita pt oricine nu se descurca…..iluzii? – daca am un bine in care cred, pot sa-l spun, nu? ai simtit undeva ca am vrut sa ti-l impun….aur, scumpeturi? – slujesc intr-o biserica de lemn si am pe masa din altar o cruce de lemn…orbit de o existenta nedovedita? – s-ar putea(vezi ultimul meu comentariu la rusanu) sa ne orbeasca si existentzele dovedite(si pe alocuri chiar propriile noastre persoane)…nu observ nedreptatile? – asta ai inteles din toate raspunsurile mele?????….cuvinte invatate dupa carte? – poate pt altzii sunt alte surse de invatare mai elevate; si inafara de ceea ce am citat, restul unde le gasim ca sa fac corecturile necesare?…nu ai nevoie de reguli religioase ca sa simtzi ca trebuie sa fii decenta? – ei uite dovada: mai sus,imi spui ca sunt cu bun-simt dar ca nu ti-am spus nimic in interviu, deci degaba bunul-simt….am prezentat lucruri ideale? – unde? poate la sfarsit cand am zis ca interesele noastre sunt de multeori mai mari(si mai tari) decat dorintele noastre….argumente emotionale? mai emotionale decat ale dvs si ale dl-ui rusanu??? in plus toate sistemele sociale si economice de pana azi s-au bazat pe argumente rationale – e vreunu care nu a dat gresh?…nu e corect? intreviul nu cred ca scuza nimic din ceea ce oameni(credinciosi, preotzi, cetatzeni) fac incorect…in final, va rog sa ma iertatzi pt folosirea adresari la persoana I singular, si va asigur ca nu sunt bun, dar cred in bunatate pe care nu am gasit-o deocamdata decat la Hristos in intregime si la oameni conjunctural…

 7. Reply
  verdedeparis January 25, 2013

  N-am inteles de ce v-ati atacat asa, parca treaba era cu intorsul obrazului. Nimeni nu v-a jignt in niciun fel (sper) si discutia era despre ceva general, nu despre dvs. in particular. Am sa revin cu un reply cand ma asez la calculator, dar sunt profund dezamagita de reactia adoptata, mai ales ca pot demonta toate punctele cu usurinta si o voi face.
  Iar tu Gabi, observ ca la tine e una alba, una neagra. Coincidenta face ca sunteti prieteni si atunci o dai in sus cu ‘printre randuri’ si pilde, dar nu iti spui parerea concreta. Faci jurnalism in borcan ca sa zic asa, mergi la sigur sa nu superi pe nimeni, neavand o parere anume, doar multe ‘subtilitati’. E o treaba si asta ca doar e viata ta si faci cum vrei, dar atunci ce sens are sa scrii articolul daca e una calda, una rece = calaie?

  • Reply
   Mihnea Iuga January 25, 2013

   @VdP
   Ee,comentatul la generalul când treaba este destul de ”la particular” has come back to -comment- you 😉 fac desigur și o paralelă cu articolul despre fashion error.
   P.S. ”Jurnalism de borcan”, nu știam cum să definesc și eu acest stil de a nu ”da” în cineva.. Pe termen lung, cred că e o variantă mai bună **vezi Mihnea certându-se cu Rușanu și VdP pe seama acțiunilor Mișcării Arădene.

   • Reply
    verdedeparis January 26, 2013

    Mihnea, nu mai stiu cearta pe seama Miscarii Aradene, dar sper ca mi-am facut cinste 🙂 Articolul cu fashion error era particular, Gorganul e scris despre un caz aparte si eu am luat-o si part. si general, de ce nu, ele merita. Sa contrabalansam putin atentia pozitiva nemeritata! :))

  • Reply
   Vladu gabriel January 25, 2013

   ma atac singur(sic) ca sa vad daca stiu sa ma apar…am intors doar vorbe – ma iertatzi pot sa intorc si obrazul daca asta era scopul….nu m-am simtzit jignit de primul dvs comentariu, doar neintzeles(grea metehna)…apoi de ce trebuie sa ceretzi “pareri concrete” – adica trebuie neaparat sa sustzinem sus si tare ceva ca si cum am plesni de intzelepciune…poate uni prefera idei corecte, altzii prefera ideii fixe, iar altzii ideii de-a gata…imi dau seama, daca vorbim de bine si de rau, ca suntetzi mult mai buna(sincer) decat mine si decat multzi dintre “colegii mei de breasla”, dar incercatzi sa ma credetzi ca facem de multe ori , vorba lu’ Pavel, nu binele pe care il vrem ci raul pe care nu-l vrem…totushi, daca nu vi s-a intamplat macar odata treaba asta, nu avetzi cum sa ma credetzi pe cuvant…in ce-l priveste pe gabi gorgan, eu unul cred ca abordeaza bine treaba cu blogu’; adica daca pune in discutzie sensibilitatzi, nu cred ca e necesar sa le puna si executzie…multzumesc pt rabdare!

 8. Reply
  verdedeparis January 25, 2013

  Really, Gorgane? Ai ajuns sa moderezi comentariile ca nu cumva sa aiba cineva obrazul sa spuna ca religia e o farsa si dumnezeu o inventie geniala? Trist.

  • Reply
   Vladu gabriel January 25, 2013

   oooo dar peste tot se spune(e la vedere) ca religia e o farsa si Dumnezeu o inventie geniala…dar tineti mortzis sa zicem totzi da la treaba asta?…pt ca eu nu tzin sa aderati la biserica….”adevarul e rareori pur si niciodata simplu”(nu mai stiu cine a zis-o)dar poate ca il detinetzi dumneavoastra…deci din pacate nu atzi facut o mare descoperire cu faptul ca religia si dumnezeu sunt facaturi -uni chiar s-au exprimat cum ca “omul, dupa chipul shi asemanarea sa, l-a facut pe diavol…shi mai trist!

 9. Reply
  verdedeparis January 25, 2013

  Nu tin mortis sa spuneti toti ‘da’ la treaba asta, dar tin mortis sa nu existati ca institutie saaaaau sa platiti taxe, sa nu va amestecati in treburile statului si sa nu vi se permita sa propagati minciuna. Sa credeti in particular, asta tin mortis, cum cred si eu in particular ceva opus. Si sa nu existe nicio religie si nicio manipulare emotionala religioasa de niciun fel. Si fiecare sa respecte legile statului si ale contractului social din dorinta proprie, nu de teama damnarii in infern. E mult ce vreau, nu?

  Off topic: Imi cer scuze, Gorgane, nu mi s-a refreshed sectiunea comments si te-am banuit de tradare!!! 🙂

  • Reply
   Vladu gabriel January 25, 2013

   hopa! toata activitatea economica pe profit a bisericii(acolo unde e cazul, ca la mine nici salariul nu mi-l incasez, si nici nu ma intereseaza) este supusa impozitarii!…existam ca institutzie pt ca asha vrea statul(eu as prefera ca dumneavoastra), asha cum si fotbalul a trebuit sa i-a o forma juridca sub titulatura F.R.R….in treburile statului se poate amesteca oricine = statul suntem noi totzi!…nu propagam minciuna – e vorba de adevarul in care credem(poate gresim, dar daca socotim minciunile pe care ni le livreaza statul, presa, stiintza,prognoza meteo, s-ar puteam sa fim in minoritate) si nici macar nu-l propagam; poate il sustinem uneori, dar,ma iertatzi daca n-am altceva sa sustzin ce sa fac…asha ca si de crezut credem in particular dar ce sa facem daca traim in comunitar??- atzi aflat de noi! asha cum am aflat si noi de dvs…manipulare???????? daca ma justific si incerc sa explic asta inseamna manipulare???, dar hai mai bine sa ne manipuleze legile statului, capriciile, trendurile, societatea, statutul social etc…mi se pare chiar sublim sa dam farmec vietzii pe baza unui contract social…nu! nu e mult ceea ce vretzi! e de-a-dreptul ffffoarte putzin…

 10. Reply
  Vladu gabriel January 25, 2013

  Nu intzeleg o treba! a face presa, jurnalism, blogosferizare etc, insemna neaparat “a da” in ceva sau in cineva? nu vrea nimeni mai bine sa “clarificam” cate ceva? Adica detzinem toate datele problemei,intotdeauna, am gsit numai noi piatra filozofala si trebuie sa dam cu ea in cel care n-a gasit-o, a ascuns-o sau a pierdut-o?

 11. Reply
  verdedeparis January 25, 2013

  nu, inseamna a fi obiectivi si la final a lua o pozitie aka a avea o concluzie clara.

 12. Reply
  Gabriel Gorgan January 26, 2013

  @verdedeparis: Iar te-ai aprins. Place-mi cum combati si tare draga-mi esti dar trebuie sa puctez niste chestii:
  1. Acest articol este, culmea!, doar un articol;
  2. Nu moderez comentarii decat daca sunt exagerat de vulgare, stupide si off topic loate impreuna 😉
  3. Nu public “una calda una rece”. Acest articol nu este unul cald/ rece, acest articol este un soi de articol informativ cumva;
  4. Interviul este unul de tip dialog, fara tendentioase exagerari. In momentul in care BOR-ul o sa se tupileasca de presa vreo luna o sa si uitam de subiectul asta asa ca, intr-un final, nu-i bine sa ardem asa tare acum;
  5. Eu chiar cred in oameni buni, si calzi si liberi de jugu BOR-ului (daca-mi permiteti formula);
  6. Gabriel Ioan Vladu este un om cel putin fenomenal si mi-ar placea ca aceasta sete de contradictoriu sa inceteze cu nota ca nu am sa moderez/ blochez dialogul acesta (vorba vine) in caz ca continua.
  *P.S.-ul ala l-am pus acolo cu un scop btw 😉

  @Gabriel Ioan Vladu: In online debate-ul este greoi si exista multiple formule de interpretare a semnelor de punctuatie, a formularii comentariilor si a ordonarii argumentelor motiv pentru care nu recomand continuarea acestui debate. S-a strans o tensiunea virtuala care consuma resure din real si nu-i neaparat o treaba buna 🙂

  @Mihnea & verdedeparis: ”jurnalist de borcan” imi suna, de departe!, mai bine, mai misto decat blogger. Sar’mana verdedeparis 😉

  P.S.: Fata de BOR mi-am facut publica pozitia (http://entertrainer.tv/2013/01/soc-patriarhia-roamana-in-pragul-falimentului/) dar fac nota de faptul ca m-am referit (aproape exclusiv) la “Patriarhia ROamana” si la reprezentantii ei, aia de mare angajament si cu mari responsabiliati fiscale, de la Bucuresti.

  • Reply
   verdedeparis January 26, 2013

   Gabi, nu am intentionat o jignire, am zis de borcan fiindca stai dupa sticla, intr-un bubble de echilibru. Sunt sigura ca este un om fenomenal, nici nu am sustinut altfel, dar si oamenilor fenomenali li se sterge din stralucire cand se asociaza cu altii mai putin corecti. Se pare ca ati inteles ca eu as dori ceva senzationalisme, dar e eronat. Eu am spus doar ca pana si intr-un articol informativ e nevoie de o pozitie concisa; pentru mine, bineinteles.

   Ma aprind si eu la anumite articole online sa ii mai dau o pauza sotului meu sa respire intre dezbateri :))

   All in all, concluziile sunt ca articolul a fost interesant din moment ce a generat atatea pareri 🙂

 13. Reply
  verdedeparis January 26, 2013

  Asa, am ajuns si la pc. Incep cu scuzele de rigoare daca v-ati simtit atacat in orice fel. Din pacate, cand accepti un interviu, te supui la orice fel de reviews, si aprobatoare si contra.

  Am sa iau pe rand semnele de intrebare:
  – nu stiu daca a ramas cineva fara inmormantare conrect, dar dupa un search de 3 secunde pe google am dat de asta: http://www.rtv.net/inmormantare-la-negru–preot–noi-nu-avem-reduceri–noi-nu-suntem-supermarket-video_24403.html; pentru mine, e ca si cum ai ramane fara inmormantare;

  – da, stiu preoti cu burta mare, prea mare pentru un slujitor care din cate cunosc, nu prea are cand sa faca burta mare cu atatea posturi; nu, nu e ca si cum as plange ca nu sunt filme documentare, e ca si cum ar trebui sa caut exemple pozitive intr-o mare de exemple negative cand de fapt, ar trebui sa fie complet invers. Daca majoritatea ar fi incoruptibila, decenta, corecta si doritoare sa faca bine, pe nimeni nu ar deranja uscaciunile care exista intr-o padure. Din nefericire, in biserica si printre preoti e exact invers;

  – o fi avand Aradul cantine, dar biserica este un tot unitar (sau nu?), restul de prin satele oropsite fac cheta sa aiba de inmormantare, ce sa mai vorbim de mancare; ati putea spune ca nu e datoria bisericii si as fi de acord, dar atunci sa se sacrifice si preotii daca asta le-a fost chemarea;

  – iluziile nu ma afecteaza pe mine fiindca am educatie, dar altul care a crescut fara sanse e usor de indreptat inspre religie cand viata ii merge greu si trebuie sa se agate de ceva; puteti sa spuneti binele linistit, dvs. personal, dar religia si biserica nu poate sa spuna binele in fata unor copii de 7-8-9 ani in salile de clasa;

  – ft bine ca slujiti intr-o biserica de lemn, asa e si normal, de ce e nevoie de constructii impunatoare pentru a face munca sufletului? Intrebarea este: aveti haine cusute cu fire de aur? Dau sau ba? Aveti pahare de argint/aur? Ma rog, or fi ale bisericii nu proprietate personala, dar de ce le are biserica? A platit taxe pe ele? De ce nu le topeste si da banii muritorilor de foame din parohie?;

  – stiti, am avut de multe ori discutii cu credinciosi (drept e ca nu erau educati in religie, but still) si n-am reusit sa inteleg niciodata acest paradox: daca eu merg pe strada strigand de nebuna ca cineva mi-a vbit in vis si mi-a spus sa merg in lume si sa omor, automat ajung la casa de nebuni, dar daca o masa de oameni sustine ca un individ le vorbeste duminica si isi pune harul peste ei sau cum se spune, se numeste religie si e profund apreciata. Prezentele dovedite pot fi demitizate si trecute in stadiul de uman, intoarse pe toate fetele di imbunatatite. Prezentele nedovedite nici macar nu pot fi atinse, ce sa mai vorbim de intoarcerea lor in plan fizic si trase la raspundere;

  – nu stiu daca observati nedreptatile sau nu, pentru ca din raspunsurile ocolite nu inteleg nimic; cert e ca din reply-uri si comentarii am inteles ca va fofilati exact cum am vazut de atatea ori intamplandu-se in cazul preotilor, dati raspunsuri standard, usor updatate pentru vremurile actuale;

  – am spus cuvinte invatate dupa carte pentru ca sunteti reprezentantul unei miscari care se bazeaza in exclusivitate pe o CARTE. Aceea este cartea la care ma refeream. Si bineinteles, ma refeream ca raspunsurile sunt complet tipice.

  – pai ce legatura are bunul simt cu claritatea raspunsurilor? Se exclud reciproc? Da, aveti bun simt, nu, nu ati spus nimic clar. Unde e legatura?

  – nu, nu am nevoie de religie sa fiu decenta si nu cred ca daca am nevoie de lamuriri speciale inseamna ca sunt antichristul indecentei 😐 ;

  – lucrurile ideale de care ati vbit: ‘In ce priveste “serviciile” spirituale, morale(chiar moral-materiale) gratuite, ele depasesc nu numai numarul constructiilor bisericale, dar si numarul persoanelor care calca pragul acestora’; Ce sa inteleg eu de aici? Ca numarul persoanelor cu nevoi spirituale e ft mare sau ca dvs. oferiti serviciile respective unui numar impresionant de oameni? Mie mi se pare ideal ca o mana de oameni se roaga pentru noi toti, astia pacatosii si in nevoie, depasind cu mult peste nevoile noastre, atingand chiar si ce nu stiam ca avem nevoie. Daca am inteles gresit, e numai din cauza raspunsului ambiguu din care nu inteleg nimic.

  – argumente emotionale: tot ce ati citit in biblie; argumentele mele (nu stiu ale lui Rusanu) nu sunt deloc emotionale, va si zic de ce: il vad pe dumnezeu? Nu. Ergo nu exista. Ergo religia minte ergo am dreptul sa trag minciuna la raspundere. Asa vad eu lucrurile, nicidecum emotional, mai degraba logic.

  – sistemele de pana acum s-au bazat pe incercare si eroare, asta e si frumusetea lor, ele pot fi imbunatatite, judecate, despicate si refacute. Chiar si cele care au sustinut ca ar fi ‘all that and a piece of cake on top’ au cazut, tot gratie oamenilor, unora sau altora. Diferenta e ca sistemul religios, ca sa il numim asa, nu poate fi tras la raspundere pentru ca dvs. (nu personal, religia in general, vad ca trebuie sa specific) va bazati pe ceva care e atotputernic, perfect, drept, fantastic etc. Tocmai din acest motiv, sistemul asta religios nu are ce cauta in societate daca nu poate fi intors pe toate partile si analizat si de altcineva decat fete bisericesti cunoscatoare de biblie.

  – STIINTA nu minte!!! Atentie!; stiinta face erori pe care alti oameni vin dupa zeci de ani si le corecteaza in urma strangerii mai multor informatii; religia nu e corectata de nimeni din cate stiu. Stiinta este atunci cand ai o intrebare fara raspuns si nu te opresti pana nu descoperi ceea ce doresti sa stii. Religia e atunci cand ai o intrebare fara raspuns si din lene, preferi sa pui pe seama unor forte nevazute: Asa vrea Domnul.

  – interviul nu scuza nimic, nici nu am afirmat ca ar scuza ceva; in fata mea nu aveti de ce sa va cereti iertare ca nu sunt eu in masura sa v-o ofer si nici nu m-ati deranjat cu nimic, e doar o discutie INTELECTUALA, care, speram, va avea un final placut in care ambele parti invata ceva;

  – imi place foarte mult cum ati raspuns: ‘toata activitatea economica’ e impozitabila; Si restul? Donatiile, pamanturile etc. astea de ce nu se impoziteaza? Masinile, pensiunile, cabinetele medicale nedeclarate? Astea ale cui sunt? [Recomand totusi sa nu intram in acest subiect fiindca e f lung si exista atat de mult argumente impotriva bisericii si atat de multe articole si atat de mult interviuri care iau o turnura nepotrivita cand se ajunge la aceste intrebari, incat nu vreau sa va pun pe umeri responsabilitatea aceasta pentru ca nu sunteti cu nimic vinovat, dar ptr ca slujiti aceasta institutie (vreti, nu vreti), mi-e greu sa cred ca nu sunteti constienti de afacerile bisericii]; Ma scuzati, dar nici nu ar trebui sa aveti salariu pentru ca preotimea nu e o meserie. Ar trebui sa aveti o slujba principala (vbesc la general) si secundar, sa va oferiti timpul pentru activitati religioase daca asta va e chemarea. E ca si cum vindecatoarea Maria Luminoasa ar primi salariu. Ca si ce chestie?

  – tocmai asta e si problema, in treburile statului nu se poate amesteca oricine, mai ales o institutie religioasa. In treburile statului nu are ce sa caute oricine fiindca nu oricine are capacitatea necesara de intelegere. E ca si cum eu m-as amesteca in slujba de duminica desi eu nici nu stiu cum se numeste si ce se presupune ca face, dar ma duc peste dvs. sa selectez ce text sa cititi si ce nu si ce reguli sa impuneti in biserica;

  – cer pareri concrete pentru ca toata lumea doreste sa fie ‘politically correct’ si nimeni nu mai are curajul sa spuna in ce crede si in ce nu crede si sa puna punctul pe i, de parca suntem pe timpul inchizitiei si ne e teama ca daca nu ne place cutare lucru, vom fi arsi pe rug; m-am saturat de deriva aceasta sociala care nu ne da voie sa spunem ce gandim in mod respectuos pentru ca s-ar putea supara cineva. Suntem cu totii oameni maturi si trebuie sa facem fata si parerilor pozitive si negative, desi, eu nu am nicio parere negativa in privinta dvs., ci a institutiei pe care o serviti;

  – manipulare, da, faceti parte dintr-un mecanism de manipulare in fiecare clipa in care povestiti cuiva despre iisus si cum el va arata calea si mai stiu eu ce; fara dovezi se numeste manipulare, inselatorie si alte asemenea;

  – puteti avea orice opinii personale doriti, ma bucur ca le aveti, fara ironie, dar nu va pot separa de biserica si miscarea religioasa din care faceti parte si sincer, nici nu cred ca ar trebui sa va separ;

  – haide mai bine sa nu ne ‘manipuleze’ decat umanitatea, egalitatea si alte notiuni de pace, asta mi-ar placea, dar daca nu se poate, simt nevoia sa intaresc aceeasi afirmatie: o manipulare pe care o pot demonstra si de care ma pot feri este mai putin nociva decat o manipulare care se bazeaza pe ceva ireal, inexistent si cu care nu pot purta o discutie;

  – eu n-am sustinut ca as fi buna sau ce ati incercat sa insinuati la un moment dat si nici nu ma orbeste persoana proprie, ma orbeste numai dorinta de a trai intr-o lume fara religii in care guverneaza aspiratia de bine si de intrajutorare, fara foc, fara demoni si fara lupta eterna intre bine si rau si in care cine sustine ca face bine sau vrea bine sau munceste inspre bine nu face parte dintr-o institutie faimoasa pentru radacinile putrede (din nou, tot la general vbim!);

  • Reply
   verdedeparis January 26, 2013

   Scuzele de rigoare ptr literele mancate sau inversate, m-am aprins :))

  • Reply
   Vladu gabriel January 26, 2013

   o sa ma opresc aci curaspunsurile pt dvs., dar sunt disponibil pe gabivladu@gmail.com . Mai zic doar ca:am intzeles cine e de fapt idealistul dintre noi….pe alocuri e clar ca vorbim despre lucruri diferite…daca nu putetzi sa ma separatzi de miscare religioasa din care fac parte, nu va facetzi probleme, ma separ singur(ca multzi altzii, dar nu de sursele ei ci de gurile de varsare…legile statului si teoriile stiintzifice sunt obligatorii(cel putzin pana la proba contrara) pe cand “manipularea”(sic) religoasa, nu!…biserica adevarata(despre care am scris in motto) exista, in ea lucrurile stau asha cum am spus in interviu si ea e plina de erori si incercari(hristos nici nu a zis ca va fi altfel)”asta e si frumusetzea ei”…nu am nimic de aur sau de argint, nici eu nici biserica unde slujesc(regret)…sunt constient de “afacerile bisericii” de fapt ale unor preotzi, altfel n-as fi fost subiectul(sau obiectul) acestui interviu – dar din “pacate lucrurile stau si asha cum le prezint eu, nu numai cum le “preseaza” presa….eu, ma descurc, cum zic fara salariu si nici mi-am dorit vreodata sa am bani din preotize dar sunt preotzi care se ingrijesc de multzi oameni, cu diverse indatoriri si pur si simplu nu au timp de altceva….daca vretzi sa parcurgetzi macar o data noul testament poate mai detaliem…in final, sa stitzi ca va apreciez rabdarea, interesul si onestitatea,…in cel priveste pe Dumnezeu, probabil ca El nu exista, ca dealtfel durerea – nici ea nu exista pt ca nu am vazut-o nimeni niciodata….

   • Reply
    verdedeparis January 26, 2013

    Disponibilitatea dvs. de comunicare va face cinste si numai pentru rabdarea de a citi si discuta acest articol ar trebui sa fiti scos la lumina. Adevarat ca probabil exista preoti care nu au timp de altceva, nu neg, este un punct bine argumentat. Adaug ca aceeasi problema o am si eu, nu cu izvorul in sine care e, pana la urma, la libera alegere si asa e normal sa fie, ci cu gurile de varsare (frumoasa exprimare) care par ca nu au altceva in minte decat sa jecmaneasca de peste tot, dar mai ales de la cei saraci cu portofelul si cu duhul. Cinste bisericii dvs. ca nu aveti aur si argint, va duce cu un pas mai aproape de onestitate in ochii mei.
    Eu personal, opinez la fel: aveti mult bun simt si apreciez atitudinea pe care ati pastrat-o. Cu siguranta vbim si despre lucruri diferite, dar macar am gasit si punti comune 🙂

    P.S: Durerea exista si au vazut-o oamenii de stiinta in sistemul nervos 🙂
    O zi buna!

    • Reply
     Vladu gabriel January 26, 2013

     am zis ca ma opresc aici, dar neavand alt mijloc de contact cu dvs. v-as ruga sa imi transmitetzi detalii( eventuale link-uri) despre ceea ce ati spus in p.s.-ul ultimului dumneavoastra comentariu(mi se pare de interes)

  • Reply
   Florin Ruşanu January 26, 2013

   +1, girl! 🙂

 14. Reply
  verdedeparis January 26, 2013

  Blog-ul meu va sta la dispozitie:)
  Si cu mare placere, gasiti aici:
  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=what-causes-chest-pains

  http://www.cnn.com/2011/HEALTH/03/28/burn.heartbreak.same.to.brain/index.html?iref=NS1

  http://www.rsds.org/pdfsall/conference%20speakers%202011%20pdfs/Neuroimaging%20of%20pain-%20what%20does%20it%20tell%20us.pdf

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18455479

  “Pain is a highly subjective experience that is difficult to measure objectively due to its varied expression. It is defined as a complex sensory-emotional experience; it is modulated by cognitive factors and involves a broad neural system. Functional neuroimaging has helped to define that neural circuit involved in the perception, modulation and response to painful experience, both in healthy controls and in patients with acute and chronic pain disorders. However, functional activation of the so-called “pain matrix” may also be differentially modulated by sensory and emotional processing components. The latter, for example, can influence the intensity to which a stimulus is perceived as painful. Such a threshold seems to be lower in patients with clinical diagnosis of fibromyalgia (FM) and has been linked to an abnormal pattern of activation of the “pain matrix” when assessed with functional magnetic resonance imaging (fMRI), considering a “syndrome of central susceptibility”.”

  Cuvinte cheie pentru google care va pot oferi tone de informatii: functional neuroimaging, pain matrix, neural system of pain;

 15. Reply
  Gabriel Gorgan January 26, 2013

  FYI @verdedeparis: daca-ti schimbi ‘detaliile de contact’ in formularul de la comment wordpress-ul meu nu te mai ‘recunoaste’ si te supune moderarii 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *