Cum se cuantifica o competitie de tip ”people’s choice”?/!

De mai putin de o luna am scris un articol despre “people’s choice“. Unul semi analitic si semi instructiv. Spun “semi” pentru ca mi-am permis o usoara nota de pamflet, nota care dezechilibreaza sensul informativ al articolului. Plus ca exista o astfel de competitie in desfasurare, competitie care avea ceva de-a face si cu mine la modul implicit, suficient de implicit incat sa atrag critici subiective.

Ei bine, ieri mai pe zi, tovarasu’ blogger Florin Rusanu, scrib la talentirosit.ro, a lansat un pamflet la adresa competitiei mai sus mentionata, pamflet care a atras dupa sine felurite reactii. O mare parte s-au dovedit a fi idiot-incisive. Pe bune.

Ei bine, eu am o singura mentiune vis-a-vis de acest eveniment, mentiune care serveste ca recomandare altor vevevisti care au s-o dea pe “people’s choice” de dragu’ lu’ eternu’ click. Si am sa fiu cat se poate de scurt.

Mentiunea mea:

Mai dragilor, o competitie de tip “people’s choice” masoara popularitatea!

Indiferent de cum s-au obtinut click-urile, prin spam masiv sau alte forme de redirectionare de click-uri, acestea masoara exclusiv (!!!) popularitatea.

La aceasta mentiune fac cateva (importante) note:

1. Un “people’s choice” vine, in genere, asociat cu o nisa anume, nisa la care se afiliaza organizatorul ei, cu recomandarea ca este aproape obligatoriu ca organizatorul unei astfel de competitii sa fie un important jucator (daca-mi permiteti formula) pe nisa aia.

2. In general nu se recomanda ca titlurile acordate castigatorilor unui astfel de concurs sa fie formulate ca “cel mai bun/ cea mai buna/ the best something” etc. Se recomanda, la modul cel mai serios, utilizarea formulelor de tipul “cel mai popular/ cea mai populara/ most popular something” etc.

3. Foarte important este sa se stabileasca, fie pre (cel mai recomandat!) fie post competitie, esantionu’ pe care se masoara popularitatea nominalizatilor. In lipsa acestui esantion, competita poate fi declarata nula, ea neavand un corespondent in realitate.

Este foarte important sa avem aceste aspecte in clar pentru a nu induce in eroare atat participantii, prin a le acorda titluri pompoase si nemeritoase ele nefiind acreditate de specialisti in domeniu, cat si publicul larg care are sa concluda ca invingatorii pe categorie sunt elitele profesionale ale fiecarei categorii in parte.

Punct!

Comments

comments

11 Comments

 1. Reply
  seranpaul January 28, 2013

  Nu am spus si nici nu voi spune vreodata ca sunt cel mai bun blogger din Arad.

  • Reply
   Gabriel Gorgan January 28, 2013

   Nu asta era sensul articolului dar esti tinerel si te ataci repede 😉
   Ca si Rusanu, n-am absolut nimic cu tine, ba chiar m-as bucura sa-ti prinda bine unele informatii pe care ti le oferim si sa cresti blogger mare si fain!

 2. Reply
  lucianvaleriu January 28, 2013

  in ce ma priveste, punctual pe concursul arq-ului, eu mi-am spus parerea pe site-ul lor. ii dau paste si aici: timebomb
  26 ianuarie 2013, 20:34
  Intr-un fel nu-i corect: niciunde nu se specifica regulamentul concursului… sau, ma rog, ce-o fi fost. Daca am pupat pe cineva, am platit un prieten sau i-am dat sarcina de serviciu unui subaltern sa-mi bage voturi la conectare / deconectare nu inseamna ca am incalcat un regulament – din simplul fapt ca nu exista unul. In alt fel – e cat se poate de normal, firesc si cum trebuie sa fie. Nu prea are nimeni ce sa sa supere. Logico-politico-adminsitrativ, impecabila lucrare. Estetico-valoric… mai discutam si ne vedem cand ne-ntalnim. Feicitari, Glad & Tomy pt idee, lui Andrei prentru mutarea strategica de ultim moment si bafta la restul examenelor casigatorilor.

  • Reply
   Mihnea Iuga January 28, 2013

   Lucian, ai pus din nou, punctul pe Q 🙂 Apropo, cand ai vazut tu sa aiba vreo legatura componenta estetico-valorica cu logica politico-adminsitrativa, in special cand vine vorba de cei insiruiti de tine? 😉

   • Reply
    lucianvaleriu January 28, 2013

    n-am vazut… dar asta nu inseamna ca nu-mi doresc sa vad unul. 🙂

 3. Reply
  Ciprian Savischi January 28, 2013

  1. Corect!
  2. Corect!
  3. Corect!

  Punct! (vorba aia’)

 4. Reply
  Florin Ruşanu January 28, 2013

  Măcar îs cel mai popular scrib, ce plm.

 5. Reply
  Octa Khan January 29, 2013

  SUBIECTIV – people’s choice e o bascalie curata la adresa a tot ce ofera valoare, calitate. Da na! E offtopic!

 6. Reply

  […] cât mai simplu cum ar fi trebuit să se desfășoare, într-o societate cât de cât normală, o competiție de genul peoples’ choice. Sunt de acord cu principiile enunțate, dar cu următoarea excepție: obligatoriu ca organizatorul […]

 7. Reply

  […] Noroc ca Eurovision nu-i un people’s choice d-ala […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *