Daca n-ai parte de un violator serios, n-ai parte de proces!

Daca n-ai parte de un violator serios, n-ai parte de proces!

Cel putin asta am inteles eu dintr-o mizerabila propunere propusa (asa am vrut) de Zeno Sustac, Zeno Daniel Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere.

Drept e ca eu nici acum n-am inteles care-i treaba cu medierea asta. Inteles-am ca-i un jmen nou, facut pentru notarii publici de mare angajament, dar care nu-si fac norma de timbre.

Bun. Pe scurt, nenea asta zice ca din Februarie intai, persoanele violate au sa treaca pe la un mediator (notaru’ ala cu norma proasta) inainte sa depuna plangere penala. Si penala-i propunerea lu’ nenea asta. In declaratia-i oficiala, preluata de mine de pe Facebook, nenea asta spune ca “este vorba doar despre violul simplu, atunci cand acesta nu este savarsit de mai multe persoane, cand nu este si incest, cand nu are urmari medicale sau cand nu este urmat de sinuciderea victimei”.

Pe scurt, daca n-ai avut parte de un “viol calumea”, n-ai decat sa-i tragi nadragii sus lu’ ala de te-a violat, sa-l iei de manuta si sa-l scoti la o cafea la un nenea mediatoru’, unde sa negociati bani de un cico. Nu-ti convine? N-ai decat sa te sinucizi, dupa cum ni se da de-nteles mai sus, sau sa te supui unui viol serios. Pai, ce mama dracu’?

In plus, treaba asta se vrea cat se poate de serioasa si are sa impiedice accesul victimelor violurilor “simple”, niste neseriosi, la un proces penal, acesta fiind conditionat de un certificat emis (exclusiv!) de un mediator.

Si ca sa nu se zica ca ma las pe mana presarilor de pe facebook, citez din postarea-i de ieri, de pe facebook: “Victimele infractiunii de viol, NU sunt obligate sa parcurga procedura medierii sau cea a informarii privind avantajele medierii!!! Am explicat acest lucru de nenumarate ori in ultimele zile, materialul video de mai jos sper sa fie util celor care vaneaza subiecte de presa!“. Si materialu’ video de care se face vorbire ii o filmare total aiurea. Adica filmeaza omu’ televizoru-i, pentru ca urma sa aibe o aparitie foarte neinteresanta pe Antena 3.

Bine dom’le, am inteles ca o dam la-ntoarsa, da’ cu certificatu’ ala de-ti trebe pentru o judecata penala, de ala ce ne puteti spune?

P.S.: Nenea Zeno, tipu’ din poza de mai sus, cred ca-i din Timisoara si este administratorul contului de facebook ‘facebook.com/medierea‘. Asta in caz ca vreti sa-i urati careva multa sanatate si alte treburi de bine 😀

 

Comments

comments

12 Comments

 1. Reply
  Javra January 20, 2013

  Acest Zeno e un om de bine.
  Să vedem cum va reacţiona, dacă va fi violat simplu în anus, fără ca asta să-l omoare sau să-l determine să-şi ia viaţa…

  • Reply
   Gabriel Gorgan January 20, 2013

   Sunt convins ca-i om de bine, da violu-i tot viol si propunerea-i merita facuta sul si inserata in punctul bine mentionat de tine 😉

 2. Reply
  Florin Ruşanu January 20, 2013

  Oare dacă-i fut nişte dumnezei pe feisbuc îi musai să merem la mediator prima dată?

  • Reply
   Gabriel Gorgan January 20, 2013

   Zic sa suni un mediator si sa te consulti cu dansu’ 😀

 3. Reply
  Mihnea Iuga January 20, 2013

  Gorgan, ȘOCANTomanule 😀 În clip explică omul cum e obligatorie informarea asupra avantajelor medierii, nu a utilizării metodei. E clar că Certificatul ăla de informare vine ca să le dai bani. Dar cum spui, și la notar sunt obligat să dau bani pentru… un timbru. Mă gândesc că printre cele multe chestiuni care sunt incluse în lista de cazuri în care ești obligat să cumperi certificatul ăla (ex: abuz de încredere), legislatorii au inclus violul pentru că statistic, au existat plângeri care se transformau în dosare și care ajungeau în tribunal, după care victima cădea la pace cu fostul iubit, adică cel de care zicea că ar fi săvârșit violul.

  • Reply
   Gabriel Gorgan January 20, 2013

   Prietene Mihnea, corect ce spui cu nota ca trebuie sa-ti pui niste intrebari:
   1. Ce putere juridica are un notar/ mediator?
   *adica cum dracu’ il duce el pe violator la mediere?
   2. De ce conditioneaza certificatul ala procesul penal, daca tot nu-i obligatorie medierea?
   3. De ce nu scot conflictele conjugale sexuale sau conflictele sexuale intre concubini de la rubrica viol?
   *asta ca sa-ti raspund tie la comment

   Samd

   • Reply
    Mihnea Iuga January 20, 2013

    Mediatorii zic așa – de la 1 februarie, toți cei care introduc o acțiune în instanță, inclusiv părțile care au declanșat deja un proces în fața instanțelor competente, în materiile prevăzute de lege (civil, familie, anumite cauze penale și altele) sunt obligate să participe la ȘEDINȚA DE INFORMARE PRIVIND AVANTAJELE MEDIERII, și nu la medierea propriu zisă.

    Asta presupune că violatorul, în cazul de față, este citat să se prezinte la mediator să citească o foaie (și să plătească o taxă 😉 ). Nu îl obligă pe acuzatul de viol să meargă la mediator decât judecător, deși dacă e în detenție deja, s-ar putea să-l încurajeze poliția; cred, nu știu 🙂

    Condiția de informare este prevăzută în lege. Adică e obligatorie pentru că mediatorii s-au organizat și au pledat în fața parlamentarilor că e bine (motivația proiectului de lege este publică) să fie înștiințați oamenii cu privire la acest sistem alternativ care vine în sprijinul judecătorilor – în sensul că îi eliberează de suprasolicitare.

    Mediatorii nu se ocupă de Codul penal (unde sunt descrise conflictele conjugale, violul etc.) Parlamentul îl poate modifica. Bănuiesc că nu era în interesul mediatorilor să umble prin mai multe legi; doar au avut și ei puțini lobbiști la dispoziție. 🙂

 4. Reply
  Călin January 20, 2013

  care-i diferenţa între un viol simplu şi unul complicat?
  dacă o fătuţă de 14 ani e violată de un derbedeu de 30, ea trebuie să se ducă la nenea mediatoru, să mai dea o dată nas în nas cu respectivul. că violul se lasă cu traume serioase pentru victimă, nu tre să fii tatăl psihologilor ca să o ştii. de parcă nu ar fi destul, tu o mai obligi pe victimă să se mai întâlnească cu violatorul şi în faţa lui nenea mediatorul. sincer, mi se pare de tot rahatul ce zice minunăţia asta de propunere legislativă, ordonanţă de urgenţă sau ce o fi ea.

  • Reply
   Mihnea Iuga January 21, 2013

   Nu trebuie să se întâlnească părțile. Trebuie să meargă fiecare să citească o foaie și să primească un certificat că au citit foaia respectivă. 🙂

 5. Reply

  […] la mijlocul lunii trecute, momentul ȘOCULUI, când aproape tot mediul internautic a semnalat: dacă n-ai parte de un violator serios, n-ai parte de proces! Comentarii au curs, persoane s-au ultragiat, până și Petiții (electronice) *internaționale […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *