De ce nu evolueaza romanul?

Simplu: pentru ca se fereste, cu mult succes chiar, de stereotip!

Romanul nu vrea sa fie unit ca tiganii, rigid ca nemtii, boem ca francezii, nu vrea sa bea ceai ca englezii sau palinca ca (asa am vrut) ungurii. Sau?

Nu vrea presedinte negru ca americanii dar nici Castro nu ne place. Nu vrem disciplina japonezilor dar nici industrie ca a chinezilor. Sau?

Romanului nu-i plac pastele si pizza precum plac italienilor dar nici cu fructele de mare nu se-mpaca, cum se-mpaca grecii. Sau?

Priamide n-o sa construim, c-am construit destule blocuri. Si zgarie norii ies din discutie! Sau?

Ne place sa conducem ore-n sir, sa ne oprim la popasuri si sa intram in depasiri periculoase, motiv pentru care n-avem nevoie de autostrazi. Sau?

Ne place sa mergem la munca pentru ca acolo-s subiectele de bere, cafa si pocnit seminte la domiciuliu, nu pentru c-am fi inteles responsabilitate muncii. Sau?

Ne place intriga, barfa ce se invarte in jurul barfii ca cainele (asa am vrut) in jurul cozii. Subiectul si predicatul disputelor n-au decat sa se plictiseasca-n culise. Sau?

Pe scurt, ne place starea de excitare, mai mult cea non-sexuala, si constanta opozitie (again, indiferent de subiect). Sau?

N-avem nevoie de batai de cap. Ne excita mai toate, iar excitarea nu-i un proces intelectual solicitant si ne place-n opozite pentru ca ”huă!”. Sau?

Comments

comments

11 Comments

 1. Reply
  Octa Khan January 30, 2013

  Romanu e un fel de mai multe feluri care se schimba in functie de felu in care felu felurilor ii face mai pe plac acelui fel de om.

 2. Reply
  Florin Ruşanu January 30, 2013

  Ţin să te contrazic. Românul nu evoluează pentru că se fereşte de stereotipurile pozitive, da’ se înscrie rapid pe cele negative…

  • Reply
   Gabriel Gorgan January 30, 2013

   Odata nu mi-ai da dreptate Rusanule, odata!!! 🙂 )))

   • Reply
    Vlad Iuga February 3, 2013

    Dovada de romanism sa intelegem? Ca parca asa ai specificat in articol ca fiind o caracteristica a romanului 😛

 3. Reply
  carolina January 30, 2013

  uite ca vin eu sa-ti dau dreptate! 😉 si vin si cu o intrebare: va evolua vreodata romanul?

 4. Reply
  verdedeparis January 31, 2013

  De prost ce este si fiindca prefera sa se complaca si fiindca nu are disciplina care e mama tuturor progreselor.

 5. Reply

  […] reclamele nisate pe un segment specific de audienta. Drept e c-am mai scris nasoale despre romani, aici si aici, insa pe cele de mai sus le-am dedus […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *