Brace yourselves: avem deja doua carti despre „calvarul iisusic” al lui Fuego. Vine a treia!

Sa vezi/citesti si sa nu crezi, jur! Vazut-am un titlu pe Adevarul.ro, articol indexat la capitolu’ cultura, cum altfel, care zice asa: “FOTO Viaţa lui Fuego, subiect de carte. Ascensiunea cântăreţului e comparată cu calvarul lui Iisus. Totul – sub egida Uniunii Scriitorilor“, moment in care mi s-a blocat creieru’. In prima instanta am crezut ca-i inca un tilu’ SOCant marca adevaru’ dar rasfoit-am bine articolu’ si, desi protestant la origine, m-am umplut de cruci.

(pe cat se poate de) scurt si la subiect:

Aparent exista (ATENTIE!) doua carti scrise pa spinarea lu’ FUEGO! Doua! Si le zice asa, in ordinea aparitiei: „Gara Centrala” si „Marturii de iubire”. Cele doua opere poarta semnatura unei doamne care se semneaza Dora Alina Romanescu. Spun ‘se semneaza’ pentru ca, cum poate ati ghicit deja, numele mai sus mentionat este un pseudonim. Pe tanti autoarea, membra a Uniunii Scriitorilor din Bucuresti (nu ca asta ar insemna ceva, da’ zic), o cheama Saveta Georgescu si aparent, astea-s operele ei de capatai.

WOW! sau ce? Si cred c-am spus treaba aia cu ‘acum pot sa mor fericit ca le-am vazut pe toate’ de zeci de ori dar clar n-am vazut mai nimic din ‘pe toate’ alea.

O treaba misto e faptu’ ca Adevarul.ro chiar a facut un articol bun si relativ bine documentat, de unde si ridicolu’ dus la rang. Articlieru’ s-a chinuit deci sa ia si niste opiniuni de prin uniunea consacratilor (daca-mi permiteti formula) si sa vezi mina de aur in declaratiuni peste declaratiuni si interventii.

Mno, fiti atenti aici:

Contactat de “Adevărul”, Ion Rosioru isi pune cenusa in cap: „Cartea este o pagina de maculatura ratata. O carte pentru domnisoare. A mizat pe popularitatea lui Fuego. Regret. Aşa se intampla: dupa ce scrii, apar multe indoieli. Ea avea nevoie de niste cronici. Sunt momente in care oamenii au nevoie de niste incurajari pentru a intra in Uniunea Scriitorilor”.

Atentie(!), acelasi nene, Ioan Rosioru de mai sus, semneaza prefata cartii “Gara Centrala“!

Parafrazandu-l pe Marin Sorescu, am putea afirma si noi ca Fuego n-a existat, ci a existat doar o voce de aur care a trebuit sa poarte un nume. Şi acest nume a generat o carte intru totul tulburatoare, cu multele-i puseuri intertextuale, şi, poate, cu mii de cititori, o carte ce-si merita extrapolata definitia pillatiana a poemului intr-un vers („un singur corn, dar cate ecouri in paduri”), mai actuala ca niciodata pentru o scriere precum cea in discutie – Ion Rosioru, in prefaaa cartii „Gara centrala”.

Aparent, cartea mai sus mentionata s-a vandut in 3000 de exemplare. Huh!

Ba, io nu stiu daca si-a schimbat ‘MONA’ compozitia sau pur si simplu nu mai filtreaza pita neagra bine alcoolu’, jur!

Acelasi nene, ma zice:

Calvarul iisusic” al lui Fuego
Poetul Ion Rosioru, membru în Uniunea Scriitorilor de peste 15 ani, scrie: „Nu-i vorba, aşa cum s-ar putea crede, de o biografie romantata, ci de un bildungsroman in toata puterea cuvantului si respectand intreg canonul speciei. Calea protagonistului nu-i deloc una presarata cu roze, ci populata ca si in basme, cu tot felul de probe initiatice, deloc usoare si atragand după ele sau implicand descurajarea, esecul, angoasele existentiale, indoiala si tentatia de a abandona urcusul spre crestele consacrarii. Pentru descrierea acestei ascensiuni gemene cu calvarul iisusic, autoarea recurge la o metafora cum nu se poate mai inspirata:  cea a trenului vietii”.

Fratilor, ne asteapta o trilogie mai ceva ca “Lord of the Rings”!

P.S.: Cel mai importand de retinut insa din toasta aceasta treaba este ca “Nu, Fuego nu pleaca din Romania”! Atentie: prozatoarea Dora Alina Romanescu a infirmat zvonurile cum ca Fuego ar pleca din Romania pentru a se muta definitiv in Republica Moldova. “Nu este adevarat. Paul e afectat de aceste zvonuri. Cum sa plece el din tara, cand el canta «Casa parinteasca nu se vinde». El vrea sa cante pentru romani, dar il doare, e trist cand vede ca este batjocorit la emisiunea lui Bendeac”.

Huh!

P.S.2: Aceasta este tanti autoarea lu’ opere:

Dora Alina Romanescu

 

sursa

 

Comments

comments

7 Comments

 1. Reply
  Călin February 10, 2013

  ceva nu puşcă în ce zice nenea ăsta artileristu, infanteristu, roşioru sau cum i-o fi zicând. adicătelea se bat cap în cap spusele lui. o dată zici că-i un bildungsroman in toata puterea cuvantului , după aia zici că-i maculatură. când a minţit nenea oare??? io unul am impresia că în prefaţă, dar cum nu am curiozitatea să mă documentez, o să trăiesc bine-mersi cu impresia asta.

 2. Reply
  Mihnea Iuga February 10, 2013

  Adevărul este că … materialul acesta despre Fuego este printre cele mai lungi pe care le-ai scris! Cred că omul are ceva ce inspiră lumea să scrie despre el 😉

 3. Reply

  […] Doamne feri sa apara si-n cazu’ lu’ Turcescu o cartea despre “calvaru-i iisusic“, ca […]

 4. Reply
  verdedeparis February 11, 2013

  Refuz categoric.
  J’accuse!

  Refuz sa admit ca acest articol exista, ca eu l-am citit, ca Fuego e artist, ca cineva a inventat cuvantul ‘iisusic’ (fereasca-ma sfanta treime daca am auzit ceva asa de cretin in viata mea de pana acum si am deja 25 de ani imediat si am sa mor de tanara fiindca cineva imi va face felul cand nu imi tin gura).
  Refuz sa cred ca Uniunea Scriitorilor are asemenea membri. Nu mai suport!!!!! Bai, oameni buni!!!! Titu Maiorescu, Hasdeu, Rossetti au fost membri ai Academiei Romane. Cum dracu’ s-a ajuns in situatia asta? Cine e Uniunea scriitorilor si ce naiba cauta pe pamant romanesc toate speciile de trei parale carora le place sa se autointituleze in fel si chip academic? Dar chiar nu mai exista un pic de respect, un pic de creier care sa analizeze o asemenea tampenie?
  Gata, nu mai pot. Nu mai pot cu dinastea, imi dau log out si ma mut in munti. Pa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *