Trei dintre cele mai mari munciuni din asa zisa blogosfera

Mno, luat-am niste pietre-n mana si sarit-am dupa gard, de unde ma pregatesc sa atac. Eh, nici chiar asa doar ca simt nevoia sa vorbesc despre trei dintre cele mai mari probleme din asa zisa blogosfera romaneasca. Nu c-ar exista asa ceva, blogosfera romaneasca zic, dar hai sa presupunem prin reducere la ridicol.

Important de inteles in toata analiza asta este ca pe internet nu exista filtre native (daca-mi permiteti formula) de calitate. Exista posibilitatea sa-ti pui, singur si din proprie initiativa, tot soiu’ de filtre dar, stai pe pace, spam-ul bate filmu’ mai ceva ca viata. Mno bun, hai sa-ncepem cu minciunile:

1. Sunt blogger, cine e ca mine?

Statutul de blogger NU EXISTA! Statutul tau este ala de pe cartea de munca sau carnetu’ de elev/student. Ala de-ti ocupa opt ore (mai mult sau mai putin) pe zi cu nota ca daca (!!!) reusesti totusi sa fac bani din servicii oferite pe blogul tau, esti un articler cu domeniu propriu si un posibil formator de opinie pe o nisa anume sau, de ce nu, pe mai multe nise. Un generalist, mai ceva ca medicu’ de familie. In consecinta poti sa-ti arogi titlul de blogger prin excelenta notorietatii si a pozitionarii tale in afara standardelor deja existente pentru creatorii de continut online (ex: presa, site-uri felurite, forumuri etc), web/online content in termeni tehnici.

2. Valoarea mea, valoarea mea!

Daca ai SEO si apari pe prima pagina, asta nu spune absolut nimic (!!!) despre valoarea ta ca blogger (vezi Doamne!) sau a articolelor tale dpdv quality (unde quality = valoarea ta)! Singura concluzie pe care poti s-o tragi atunci cand reusesti sa te pozitionezi bine in cautari este ca ti-ai ‘surubat bine blogu’ si ti-ai ancorat bine articolu’ de un subiect anume. Punct!

Like-urile, share-urile si comment-urile pe care le primesti ca feedback pot servi pentru o analiza a calitatii materialului cu nota ca in afara de comment-uri, celelalte butoane servesc mai mult masurarii reach-ului, in prima instanta, si a awerness-ului, acesta din urma putand avea o oarecare relevanta dpdv quality.

3. Iti fac reclama, sari cu banul!

Nu, nu vei face bani din blog! Nicidecum banii de care ai auzit tu prin online si in nici un caz nu ai sanse sa traiesti din asta, Doamne feri sa-ti fi propus asta din start. Putini sunt cei care fac bani din asta si n-am nevoie de cinci degete, o mana adica, pentru a-i numara. In mare parte, a-listerii romani presteaza servicii, din sfera lor de interes bineinteles, si astfel genereaza venituri. E drept ca blogul si awareness-ul din online ii ajuta dar veniturile directe din blog nu sunt venituri impresionante. In plus, o mare parte din bloggerii la care se uita mai toata lumea cu admiratie sunt networkeri de succes, asimilati de constiinta publica ca bloggeri. E mult mai usor de asimilat un termen ca ‘blogger’, termen care are o oarecare forma recognoscibila pentru publicul larg, decat ‘networker’, termen cu care inca nu este obisnuit acesta. Si-n lipsa unei terminologii specifice sau, a unor filtre care sa departajeze networkerul de blogger, ducem mai departe povara erorii.

Si sa-ti iasa din cap treaba cu ‘iti fac reclama’, frate! Mai e mult pan’ acolo.

P.S.-uri:

1. In acest context “minciuna” are mai degraba inteles de “eroare”, zic 😛

2. Mi-am permis sa manelizez putin titlurile minciunilor. O nota de umor vrut-am sa dau 😉

3. Da, stiu ca exista foarte multe domenii/bloguri care au nevoie de o umbrela si termenul de ‘blogosfera’ satisface, dar tare lipseste fondul din ecuatie mai dragilor 🙁

Si daca am suparat pe cineva, mii de scuze-mi cer 🙂

Comments

comments

9 Comments

 1. Reply
  Florin Ruşanu February 8, 2013

  O să-ţi trimit un extras de cont la verificat şi o copie ‘după’ cartea de muncă, să vedem, ce mai comentezi dup-aia.

 2. Reply
  Mihnea Iuga February 8, 2013

  Băi Gabi, la fiecare punct vei avea un argument împotrivă de la nominali ”bloggeri”; văd că Rușanu a reacționat deja, urmează Doipedoi, Adrian din Arad etc. 😉 Utilizarea termenului de blogger în detrimentul celui de networker are avea relevanță într-o societate unde formula cel mai bun nu i-ar fi acordată lui cel mai votat. Pe toate nișele, dacă mă înțelegi..

 3. Reply
  Mihnea Iuga February 8, 2013

  Haha, partea cu ”quality” aduce aminte de RomaniaLibera 😀

 4. Reply
  Diana B. February 8, 2013

  Pe principiul: „Daca mergi cu bicicleta nu insemna ca esti biciclist“ nu-s de acord cu tine, dar pe principiul „Strugurii is inca acrii“ ai mare dreptate 😛

 5. Reply
  verdedeparis February 11, 2013

  Nu in Romania. Sa stii ca in America oamenii se prezinta ca bloggeri, lol, si traiesc din asta, dar e vorba de bloguri extrem de vizionate, cu sute de comentarii la fiecare articol samd. In Romania.. la 20 de milioane de locuitori dintre care 10 sunt batrani care nu folosesc internetul si 5 nu stiu sa citeasca (scot din burta numerele astea, la misto), deci nu ai cine sa te citeasca, mai ales daca pui la socoteala ca alea 5 sunt manelisti, pitipoance, prostituate, animatoare, bisnitari, patroni de club si posesori de masini cu cai. Cei cateva sute de mii inteligenti nu citesc bloguri de kkt si li se rupe conexiunea neurologica de archiu si fufu si zisu si alte cele fiindca sunt zerouri.

  Am terminat cu perioada de politically correct, da? A venit timpul aratatului cu degetul pe modelul ‘ma doare-n basca de sentimentele tale ca nu sunt eu vinovata ca tu semnalizezi’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *