Cifrele vorbesc mut!

Una dintre cele mai cunoscute clisee ramane, incontestabil, vorba aia cum ca “cifrele vorbesc”. Cu timpul, vorba asta nu doar ca si-a pierdut sursa, originea si contextul, ca s-a si lasat adoptata de spiritu’ maselor. Si toate astea pentru ca, aparent, se asorteaza oricarui curent, domeniu sau specialitate. Usor de utilizat si recognoscibila, vorba asta, de cele mai multe ori, vine ca nota de veridicitate, un soi de “punctu’ pe I”, argumentu’ suprem si irefutabil. Asociata cu un ton si o prestanta brici, ea inchide gura oricui.
Si drept e ca cifrele vorbesc, nu contest. Dar imi permit sa contest limba. De ce? Pentru ca cifrele vorbesc mut! Si nu-ti trebuie doctorat in fizica cuantica (maxima de prompterist!) ca sa te prinzi de faptul ca mutii folosesc un limbaj, nu o limba. Si chiar daca multi dintre noi putem realiza admirabile interpretari, rapide asocieri si frumoase articulari de forme si expresii prin care sa comunicam cu un mut, atat ca emitator cat si ca receptor, tot nu-i acelasi lucru cu o comunicare prin limbajul lor sau facilitata de un interpret. Una eficienta si corecta adica.
Unde bat?
Bat la eterna problema a specialistilor in mai toate, cunoscatori de maxime si buni manipulatori de clisee, in folos propriu. Specialisti cu rezultate discutabile, calitati indoielnice si abilitati uber contestabile care abuzeaza (si) de vorba asta, “cifrele vorbesc” zic, pana la Dumnezeu si-napoi. O mare parte dintre acestia sunt chiar oameni care candva spargeau seminte la umbra marelui copac, cand le-a picat si lor un mar in cap si s-au trezit descendentii lui Newton. Si-am zis copac, nu pom fructifer! Sau am fost prea subtil?
Bun. Si cand s-au prins si ei ca “Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (uite-o maxima faina care tradusa se transforma-n cliseu absolut!) au taiat-o la vale luand cu ei doar cateva notiuni cu care abramburesc lumea. Har Domnului ca este piata pentru ei. Mai ales pentru ei!
Dar da, cifrele vorbesc insa numai un bun interpret are sa le inteleaga pentru ca in lumea cifrelor nu se recomanda manelismu’, interpretarea dupa ureche adica.
De ce, ma veti intreba? Simplu! Pentru ca cifrele nu mint (alta maxima!), interpretul da! Si daca interpretul minte, genereaza (voluntar!) un haos printre cifre pana cand acestea ajung sa se prostitueze. Da, sa se prostitueze. De ce? Pentru ca cifrele nu stiu sa minta, nu au acesta abilitate, dar daca manipulate, precum curvele de peste (scuzati-mi vocabularul), au sa-ti implineasca cele mai insipide, ridicole si ireale fantezii. Si asta pana-n punctu’ in care vei falimenta, indiferent de forma felimentului, cu fantezia-ti in brate. Si abia atunci, in pragul mortii si eliberate de constrangerea pestelui, cifrele-ti vor sopti adevaru’, ca-ntr-o ridicole telenovela cu happy end. Spun “happy end” pentru ca hei, daca la final iti spun adevaru’ pacatu-i pe jumatate iertat si publicu-i multumit, indiferent de public, si indiferent de ce vei face tu in continuare.

Ati inteles ceva? Daca nu, va trebuie un interpret.

foto preluata de pe mobileinno.com si modificat putin 😀

Comments

comments

3 Comments

  1. Reply
    Mihnea Iuga March 8, 2013

    Prea criptic pentru mine. Te-a inspirat ermetismul prea puternic 🙂

  2. Reply

    […] astia peste tine-n casa!  Oricum vara sunt mari sanse sa iei bataie si de la Mos Craciun. Dar statistic vorbind, nu-s chiar asa de mari. Eu insa sunt foarte incancant de faptul ca Eddie Izzard vine in Romania. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *