Adrian Nastase, politicianul profetiilor neimplinite

Zis-am si aseara, pe facebook, si repet: am si uitat cat de plictisitor e Nastase la televizor. Vad insa cum au sarit toti la jugulara-i acum ca, vezi Doamne, a rupt Nastase tacerea. Pe mai toate site-urile se masoara aroganta-i, semetia-i şi suficienta-i scazuta. Pe alte site-uri se masoara rating-ul, neasteptat de mare dupa unii, dezamagitor de mic dupa altii. Multi mizau pe milioane de telspectatori insa profetiile nu s-au indeplinit. Radu Tudor da cifrele: “Interviul cu Adrian Nastase la Sinteza zilei a marcat si un record al audientei : minutul de aur a fost la 22,37, cu un virf de 7,1 rating, ceea ce inseamna peste 850.000 telespectatori.

Ei bine, eu nu ma asteptam la milioane. Pe bune! Drept e ca a lipsit omu’ de pe sticle de aproape un an, fost-a pe la mititica, pozat-a pe la portile organelor mai mult sau mai putin abilitate insa cunoscut este faptul ca Nastase nu face rating iar un interviu de mai mult de 90 de minute are sa plictiseasca. Nastase nu da bine pe sticla, punct! Da bine-n poze, nu spui nu. Da bine-n aparitii scurte, concise pe subiecte specifice. Nastase da bine-n scris si cred c-ar trebui sa se ocupe mai serios de blog. Da bine si la conferinte. Si se descurca admirabil ca lider de grup. Pozitia de premier, ultima functie de varf ocupata-n stat, l-a prins excelent iar istoria ne confirma ca guvernarea-i a fost una mai mult decat satisfacatoare insa chilipirurile din cam aceasi perioada aveau sa-i reteze aripioarele, treaba la care nimeni nu se astepta. In istoria moderna a Europei, Adrian Nastase scrie o fila de poveste cum nu s-a mai scris vreodata iar asta a pus multi caini cu botu’ pe labe.

Si s-a-ntors omu’ in lumea civilizata. A iesit de la racoare si s-a asezat la umbra. Cumva normala treaba doar ca Antena3 insista sa ne faca sa credem ca Nastase trebuia sa se-ntoarca la lumina soarelui, o trecerea care avea sa-l arda si pe care a evitat-o. Dar uite ca a iesit si la un bronz de studio si, mai “imprevizibil” ca niciodata, considerat-a ca reflectoarele Antenei au sa-i mangaie gentil obrajii.

Treaba e ca interviul a fost slab, tendentios si cu directii subtil subliminale. Intrebarile au fost curiozitati generale, populare si lipsite de continut. Raspunsurile au fost elegant de evazive. Toata mobilizarea asta trebuia sa-l machieze pe Nastase si sa-l ridice la rang de guru, un soi de eminenta cenusie uitata a carui eliberare are sa aduca echilibru-n politica. “To bring balance to the force”, in vorbele fanilor Star Wars. In umila-mi parere treaba-i cumva justa, Nastase avand deja o alura de pedagog intelept si trecut prin razboaie insa prim plan-ul nu are sa-l avantajeze. Cred ca trebuia sa mai stea-n umbra putin.

Revenind la intrebarile lui Mihai Gadea, imi amintesc ca-l intreba pe Nastase ce nota i-ar da lu’ Ponta, moment in care am izbucnit in ras. Asa cum am spus mai sus, treaba cu pedagog de scoala veche il prinde dar nu si atunci cand il ai in prim plan-ul camerelor de filmat.

In concluzie: emisiunea de aseara mi-a amintit ca Adrian Nastase este un proiect esec. Si nu din cauza ca n-ar fi un politician absolut genial, citit si competent. Este un esec strict in raport cu electoratul care pare sa nu se mai maturizeze. Proiectul Nastase era unul pe termen lung, unul dedicat unui electorat care dupa ’90 avea sa iasa de la umbra batranului salcam, eternul comunism, pentru a-si construi un viitor modern. Cine avea sa prezica ca (asa am vrut!) electoratul avea sa iasa de la umbra salcamului pentru a o pune de-un gratar? De-o ceafa cu mustar. De-o bere la pet si-un meci la radio. Cine? Blamatul Brucan profetea la inceputul anilor ’90 ca avem nevoie de vreo doua decenii pana sa-ntelegem democratie in adevaratu-i sens si sa ne bucuram de libertatile noului regim. Tot Silviu Brucan, despre care Petre Tutea spunea ca-i un “savant dinaintea revolutiei care numara pana la cinci cu ajutorul familiei” si un veritabil “profesor univesitar cu sase clase”, spune ca romanii-s “a stupid people” insa nici el n-avea sa prevada ca-n 2013, la peste trei decenii dupa revolutie, aveam sa fim condusi de proiectul Basescu. Exact aici a gresit si Iliescu, cu proiectul Adrian Nastase, politicianul profetiilor neimplinite.

P.S.: M-am ferit de citate din interviu pentru ca regia a fost prea buna si preferat-am sa nu tai felii din ducele tort servit de Antena3 publicului, aseara.

surse: radu-tudor.ro, antena3.ro, guardian.co.uk, Petre Tutea

Comments

comments

2 Comments

  1. Reply
    Vlad Iuga April 18, 2013

    La fix a picat articolul… exact cnad ma intrebam ‘oare cum a fost interview-ul cu Nastase de pe Antena 3 azi noapte?’. Interesant review-ul tau Gabriel, potrivit ‘meltenismului’ asociat cu ultimul proiect amintit de tine in finalul articolului. #keepongoing

    P.S.: Paragraful 3, randul 2, Soare cu S mare, ca doar vb de un corp cosmic 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *