Despre plagiat pe Facebook

Una dintre cele mai mari nasolii pe Facebook este plagiatu’ de statusuri, poze si alte idei cu originator autentic. Drept e ca Facebook are mai toate optiunile care faciliteaza furtu’ de ganduri scrise sau multimedia, dar compenseaza cumva cu un numar ceva mai mare de formulare de report. Adica, liber la plagiat (vezi Doamne!) pana la proba contrarie. Asta-n cazu’ in care originatoru’ este un simpatic cu timp de bifat formulare si nu vreun bezmetic plin de sine si pus pe protejat fiecare virgula postata pe Facebook. Oricum, se tare practica, si n-ai ce-i face. Pe bune. Dar, zic sa fac un mic desfasurator despre cum sa combati plagiatu’ vietii, desfasurator care vine cu un mic studiu de caz. 😛

In primul rand trebuie sa-ti identifici plagiatorul.

plagiat

Daca plagiatoru-ti se numeste Lore Pisicuta trebuie mentionat ca ti-o cam meriti. Pe bune! Te crezi mare internaut cu idei pragmatice si pline de nou, dar ai in lista-ti de prieteni o Lore Pisicuta? Tocmai ai dat chix!

Si daca totusi ti se-ntampla, ai cativa pasi de facut.
Step one: Report/ Mark as Spam.

plagiat facebook

Daca ai simtul umorului poti sa-i lasi domnitei niste comentarii apreciative. 😉
Nu se recomanda chestii conflictuale. Pe bune! Cat de prost sa fii sa te iei in gura cu Lore Pisicuta?
Step two: Report! Musai Report!

plagiat online

Step Three: bifeaza conform situatiei.
Eu recomand sa bifezi tot ce-ti iese-n cale. De mai multe ori. Just in case. 😀

report mark as spam

 

Apoi, unfriend la plagiator si asigura-te ca astfel de prietenii sterile (cum suna asta!) n-au sa se repete.

Nota:
Pentru ciumpalacii care au sa-mi scoata ochii cu “citez dintr-un mare clasic in viata”, o formula care are un sens aparte si nu plagiaza(!!!), recomand sa se abtina. N-ai inteles treaba, bine pa!
Pentru cei care nu cred in formularele astea, zic c-au dreptate. De cele mai multe ori nu functioneaza, dar hei, se mai intampla sa functioneze.
Daca te tin balamalele si n-ai ce face pret de cateva ore, poti sa incerci sa-i desfiintezi plagiatorului contul de Facebook. Cica genul ala de formulare sunt ceva mai bine administrate de Facebook.
Nu se recomanda scandalul! O entitate care corespunde caracteristicilor unei Lore Pisicuta nu emite nici o forma de basic intelligence.

Hashtagnumazic 😉

UP-DATE: Asa se face un plagiat de calitate:

plagiat de calitate

Comments

comments

20 Comments

 1. Reply
  DubluQ (Silviu) April 1, 2013

  Mama, am aparut pe blog la Gorgan!

 2. Reply
  Călin April 1, 2013

  dacă era vreun ponta, falcă, boc sau udrea, mai ziceam şi eu. da’…Lore Pisicuţa???

 3. Reply
  Călin April 1, 2013

  foaie verde de magot,
  plagiatu-i peste tot.
  şi, pentru ăi de nu ştiu, magotul e o maimuţă. ca mulţi dintre noi dealtfel.

 4. Reply
  verdedeparis April 1, 2013

  Ma bucur ca ai scris-o singur fiindca primul gand la vederea screenshotului nr. 1 a fost:asa iti trebuie daca ai bastarde dinastea in lista.
  Acum, bineinteles, Lore Pisicuta e probabil o felina senzuala care are lubrifiant ptr patinele de pe creier si se intelege de ce nu o duce capul mai mult. Ideea care trebuie subliniata este alta: Lore Pisicuta a considerat statusul tau ca fiind ceva inteligent din moment ce a dorit sa il publice ca si cum i-a iesit ei pe gura (spre deosebire de majoritatea situatiilor in care ii intra ceva pe gura) ceea ce, monsieur, inseamna ca esti apreciat. Dar asta nu trebuie sa ne mire ptr ca ea e publicul tau tinta din cate observ :)) Cum e aia? “Imitation is the sincerest form of flattery.” Pam-pam! 🙂

  • Reply
   Gabriel Gorgan April 1, 2013

   Ba, cele naspa le recunosc si eu despre mine, vazut-ai.
   Dar Lore Pisicuta chiar nu-i parte din target-ul meu, ea e victima colaterala. 😉

   • Reply
    Cristina P April 1, 2013

    Buuuna asta 🙂 la aia ma gandeam si eu cand am vazut “personajul”…pe bune, Gorgane, de unde naiba s-a scurs la tine in lista? :)))

 5. Reply
  verdedeparis April 1, 2013

  Lol, victime colaterale suntem noi in raport cu existenta ei.

  • Reply
   verdedeparis April 1, 2013

   Sa nu ne pacalim singure, e plina lista lui de personaje asemanatoare 😀

 6. Reply
  Cristina P April 1, 2013

  cea mai tare patita pana acum a fost cand un pusti fost coleg de actorie mi-a furat INTEGRAL continutul unui articol si l-a pus intro la un event pe FB. am avut un schimb de replici ft dure cu el pe mesaje pana a dat jos textul. explicatia a fost ca nu a vazut de unde copiaza, el a dat pe google. DAMN. Prostul nu e prost destul dc nu e si fudul.

  • Reply
   Gabriel Gorgan April 1, 2013

   Eu nu-mi mai bat capul cu astfel de chestii. Exemplul de mai sus e unul din multele dar zis-am sa fac niste recomandari de bun simt pentru ca tot mai putini oameni folosesc uneltele create de Facebook pentru astfel de situatii.
   Tu ai scapat ieftin, eu nu cred ca Lore Pisicuta intelege termenul “plagiat”. 😉

   • Reply
    Cristina P April 1, 2013

    crezi tu? a trebuit sa stau sa explic CE a facut rau. Si da, am dat si report (ma indoiesc ca are vreun efect dar nah).

 7. Reply
  verdedeparis April 1, 2013

  Din fericire ptr sanatatea-mi mentala, nu am descoperit pana acum, desi sunt singura ca vreo recenzie sigur a ajuns in cadrul unui eseu ptr limba romana sau ceva. Daca eram in situatia ta cred ca faceam f urat..

 8. Reply
  verdedeparis April 1, 2013

  Cinste tie, dar eu am o singura viata si daca ma temperez in fiecare situatie, am sa mor de inima rea :)) Daca merita, let them have it ca prea tratam prostii si nesimtitii cu manusi, oricum 🙂

 9. Reply

  […] Si trebuie sa-mi fac un mea culpa fata de toti carora le-am recomandat uneltele facebook impotriva plagiatorilor din comunitatea-i. Mea culpa! Facebook n-are nici o treaba cu protejarea content-ului original, duplicarea lui […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *