Legalizati cersitul!

Cersetoria este un subiect inca nedefinit in Romania. Cel putin din punct de vedere legal. In acelasi timp, acest subiect ne sta pe varfu’ limbii cel putin o data pe saptamana. Sau pe “buza de sus”, dupa caz. Se mai stie si faptul ca un cersetor castiga undeva intre 50 si 7-800 de lei pe zi. Cam pana-n 200 de euro pe zi, aici, pe meleaguri mioritice zic. Daca totusi cersetorul decide sa migreze inspre “piata muncii” din occident, cifrele se schimba dramatic. Spun “dramatic” pentru ca atunci cand vorbim de veniturile cersetorilor, se-ncinge atmosfera-n incapere de afecteaza pana si nivelul incalzirii globale.

Pana sa va povestesc fantezia-mi, trebuie sa clarific, pentru populatie in genere, ca exista totusi un articol de lege care vizeaza cersitul, Art. 367, care spune cafapta persoanei care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu zile amenda“, doar ca Art 367. poate fi atacat de orice avocat intrucat (atentine!) in Romania nu este definita capacitatea de a munci a unei persoane.

Si ascultand o mini dezbatere pe tema asta, dezbatere iscata de ceva cersetor cu avutie din Timisoara, mi-a trecut o nazdravanie, mai sus formulata ca “fantezie”, prin cap. Bai, daca pentru legalizarea prostitutiei se zbat cu miile, de ce dam toti cu pietre dupa cersetori? Pana la urma, acestia presteaza reale si necesare servicii umanitatii. Prezenta cersetorilor pe strada ne influenteaza zilnic, si ireversibil. In fata unui cersetor suntem cu totii mai piosi, mai modesti, mai milosi, mai umili. Povestile cersetorilor ne emotioneaza, ne mahnesc, ne intriga, ne supara, ne enerveaza, sau pur si simplu ne scot din rutina. Uneori ne servesc ca surse de inspiratie. Unde mai pui ca sute de filme inspirate din povestile cersetorilor au facut ocolul lumii, au emotionat milioane de oameni si au servit, servesc si vor servi in continuare ca subiect de brainstorming(vorba vine). Si niciun cersetor n-a cerut vreodata bani din drepturi de autor, apropo.

Unde mai pui ca o mare parte dintre ei sunt capabili si de alte forme de prestare servicii, adiacente cersitului. Pot vinde ziare, pot spala parbrize si schimba bancnote in monezi la stop-uri. Servicii cu adevarat utile, daca e sa cugeti mai bine.

Nu cred ca exista vreun prestator de servicii mai abil, agil si mai perspicace ca un cersetor! Legalizati cersitul!

P.S.: Trebuia oare sa mentionez si ca acest articol este un pamflet?

Comments

comments

One Comment

  1. Reply

    […] a publicat în eterul internetului o idee care merită mai multă atenție. Poate că intenția a fost un pamflet, dar având în vedere […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *