Motivat sa scriu nasoale despre vorbitorii de motivationale

motivational speaking

Vorba dulce n-a adus mai nimic bun romanului. Se prea poate ca vecinilor sa le fi adus cate ceva, mai o autostrada, mai o parcare subterana, mai o lucrare misto de conservare a patrimoniului cultural, insa romanu’ are parte de vorba dulce doar la birt, acolo unde speech-ul motivational e la el acasa. Si ati putea spune ca-s rautacios dar pare ca prea fortam nota in sfera asta a dezvoltarii personale prin cursuri, summit-uri si congrese care mai de care mai motivationale. Si nu spui ca-s toate nasoale ori ca-s lipsite de continut dar legea cifrelor face diferenta si pe piata. Cat timp impostura, mizeria si parvenitismul ocupa peste 50+1% din piata, pot spune ca avem de-a face cu un mare… ceva ca-n imaginea din stanga.
Imaginea poarta semnatura lui Vladimir Popici, care semneaza si statusul de mai jos, o remarca tare buna apropo de subiectul nostru:
click pentru marire

speakeri motivationali

Remarca lui Vladimir, deloc singulara pe net zilele astea, am gasit-o in news feed intre doua anunturi care anuntau (asa am vrut!) evenimente la care se vorbeste cumva motivational, culmea. Si zis-am sa dezvolt subiectul.
Asa cum ati remarcat si voi, lumea nu se prea leaga de conferintele de gen ci de exponentii lor. Numele alea bold-uite de la rubrica speakeri/vorbitori, rubrica la care, in genere, avem de-a face fie cu nume sonore despre care nu stim decat ca au mii de followers pe twitter sau facebook si ca se pozeaza in tot felul de zone, sa vede poporul ca omu-i activ, fie cu feluriti manageri la companii mai mult sau mai putin cunoscute dar care au ascendent, vorba astrologilor, in Europa occidentala, de unde si elementul irefutabil de credibilitate. Ce-i leaga pe astia? Power point-ul, pe care-l manuiesc cu multa dexteritate!

De ce ma leg de cifre si toate cele? Pentru ca-n lumea moderna, aia care incepe-n varfu unei mufe ethernet (cu 8 contacte de preferinta) si curge printr-un cablu UTP, FTP, STP (pentru distante lungi este mai bun FTP sau STP), mai multe stereotipuri cumulate pot naste vedete sau monstrii, dupa caz. Un astfel de caz este si Santiago Swallow, un celebru vorbitor anonim care face valuri in toata lumea zilele astea. Santiago asta este autorul unor carti revolutionare care nu s-au scris vreodata, un vorbitor motivational de mare succes dar care nu a participat la nicio conferinta vreodata si un vizionar fara suflu care detinea pana de curand un cont de twitter urmarit de aproape 90.000 de oameni. Cateva mii pare-se ca si interactionau cu dansu’ si-l urmareau cu sufeltul la gura.

santiago swallow twitter

Poza din stanga poate sa confirme mai toate cele spuse mai sus. In plus, cum bine ati dedus, Santiago Swallow era de meserie consultant şi speaker motivaţional originar din Mexic care (ATENTIE!) era specializat in “reimaginarea eului in epoca online”. O astfel de descriere te face sa-ti dai ochii peste cap. De mai multe ori. Unde mai pui ca pana si organizatorii TED (Technology, Entertainment and Design/ Tehnologie, divertisment şi design) au vrut sa-l aibe printre vorbitori insa invitatiile lor n-au fost onorate.
Ei bine, mogulu’ stiintelor comunicarii si mare maestru al graiului motivational este un personaj fictiv, o inginerie semnata (culmea!) de-un inginer. Kevin Ashton, inginer, manager general la o firma de electronice si jurnalist este autorul unui experiment care parca se leaga de ce va povesteam eu mai sus, nu? Unde mai pui ca l-a costat doar 68 de dolari toata marsavia a carui declin a inceput cand Twitter a suspendat contul lui Santiago Swallow care, de altfel, are si o pagina oficiala – santiagoswallow.com – si o pagina destul de voluminoasa pe wikipedia.

Sau cel putin avea una la un moment dat:
– foto –

Santiago Swallow wikipedia

Acum, voi concludeti ce vreti dar eu pot spune cu siguranta ca foamea de motivatie imediata, de cunoastere facila si informare emotionala pune stapanire pe tot mai multe minti necoapte si ca cazul (asa am vrut!) Santiago Swallow este unul care ar trebui sa ne dea de gandit. Eu garantez ca-s cateva mii de conturi pe diverse site-uri de social media, twitter si facebook predominant, al unor oameni care-si construiesc cariere exact pe modelul Swallow, diferenta e ca ei exista iar trista lor existenta nenoroceste mintile necoapte de care va povesteam mai sus. Si mai trist e faptul ca numarul oamenilor care inghit (swallow) pe nemestecate cuvintele acestora este in continua crestere.

P.S.: Maine revin cu un articol ceva mai apropiat de ce se intampla in Romania in sfera graitorilor de vorbe dulci!

Chew before you Swallow, prunci!

santiago swallow com

surse: metro.co.uk, mediafax.rosantiagoswallow.com, behance.net

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *