Motoarele de SPAM, acum generatoare de LIKE-uri

Si n-am mai scris nimic pe-aici de vreo trei zile. Shit! Naspa! Da’ Doamne bine-i cand iti vine inspiratiunea. Si uite asa!

Buei, deci, 9gag, lolgag,┬ágagglefun si alte site-uri cu lol-uri, gag-uri, brb-uri, gtg-uri si dracu mai stie ce hilaritati amuzante nu mi-au placut niciodata. Dar, statistic vorbind, nu mi-am gasit niciodata locul in multime. In multimea potrivita, cel putin. Aia care click-uieste si like-uieste tot felu’ de colaje care mai de care mai de care. Si pot sa spui ca unele poante-mi indoaie si mie coltu’ gurii. Uneori. Dar site-urile astea sunt masive motoare de SPAM. Adica, se ia o troaca, recte un domeniu, se umple cu potroace, recte “chestii funny”, si se da la porci. Si nu spui ca-s porci aia de-nfuleca astfel de chestii, da’ spui ca-s atat de accesibile incat un porc le-ar infuleca ca pe niste potroace. Si-ar mai duce! Laturi sa fie.

Si uite asa, site-urile astea se umplu de click-uri ca zaharu’ de furnici. Bun-bun, stiu ca comparatia-mi initiala era pe baza de porci si laturi dar zis-am sa fiu mai soft. Asa ca porn-ul.

Da’ de ceva vreme, tot mai multe site-uri d-astea iti conditioneaza accesu’ la continut. Si cheia la deblocarea continutului sta tot in click, culmea! Click+like, the new shit! Click-ul nu le mai ajunge! Da si-un like, nu fi chitra!

Ex:

generatoare de likeSi ca sa pot totusi sa dau cu pietre asa cum trebuie, zic sa ne uitam la “the big picture”, varianta print screen. ­čśë

motoare de spam

Si evident ca arata a mega site de spam treaba, dar eu nu de asta ma leg. Conditionarea content-ului neoriginar, adica care nu apartine exclusiv acestui site, utilizand formule social media de generat click-uri este o marsavie care ar trebui sa-nceteze. Pe bune. Genul asta de abordari online bat dinspre spam inspre ilegal. Si nu cred ca exagerez.

Formula “click+like” nu este o formula noua. Conditionarea content-ului nu este o treaba ilegala, dar este una abuziva avand in vedere ca content-ul nu apartine motorului/site-ului. Iar filosofia populara care spune ca “daca e multi prosti pe planeta, trebuie profitat” mi se pare una absolut retarda. Prosti au fost, sunt, si o sa mai fie. Tot mai multi as adauga, dar asta-i un motiv in plus sa reglementezi pe ici-colo cate ceva.

#numazic

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *