Vizită, la madame Pușabam

M-am dus de 3 aprilie sa fac o vizita doamnei Barbus Alexandrina Maria, cu care am avut mai multe discutii telefonice, dar n-am avut privilegiul s-o cunosc personal. N-am voit sa merg cu mana goala dar ploaia, graba si lipsa de inspiratiune m-au dezarmat.
Am fost intampinat de un zambet cald, modest si sincer. Cafeaua era deja facuta, mai trebuia putin incalzita. Intarziasem. Doamna Alexandrina este o gazda ceas elvetian.
Se misca greu prin incaperile casei, dar imi face turul atelierului ei de creatie. ”Picioarele nu ma mai ajuta” imi spune, si ma invita sa

iau loc. Incet, se indreapta spre bucatarie. Cafeaua astepta pe aragaz iar pe masa pregatise deja cestile, servetelele si cateva tablete de ciocolata cu alune. Africana. Aud cesti tremurand si-o vad venind spre camera de zi. Ma ofer s-o ajut. ”Nici in maini nu prea mai am incredere, dar ele ma mai ajuta. Fara ele nu stiu ce m-as face”.
”Eu nu mai fumez de cativa ani dar dumneavoastra puteti sa fumati cat poftiti. Imi place mirosul tigarilor in aer”.
madame pusabam
Aranjamentul arata superb, n-am putut sa nu fac o poza.

De cand se stie i se spune Pușa, ”bam” i se trage de la Barbus Alexandrina Maria. Pușa-bam. Eu mi-am permis formula madame Pusabam, din respect si admiratie fata de o doamna a carei povesti si munca n-au cum sa nu te impresioneze. De ani de zile, madame Pusabam poarta, aprope exclusiv, haine tricotate. Creatiile ei. In caminul si atelierul ei, fiecare colt ii poarta semnatura. Peretii sunt impanziti cu creatiile ei, creatii atent asezate si bine ingrijite. Nicio piesa nu seamana cu cealalta. Lucrarile ei sunt vii, colorate si meticulos lucrate. Ii vine o idee, o vizualizeaza si cand se formeaza imaginea perfecta in mintea ei se aseaza-n fototliul de langa fereastra si se apuca de treaba. Afara se-nsereaza, aprinde lampa, si cand ii vine gandul c-ar fi cazul sa se odihneasca afara se lumineaza iar. Si-mi povesteste toate acestea cu zambetul pe buze, cu privirea senina si cu mult drag. Doamna Alexandrina nu are nimic spectaculos de povestit. Nimic din sfera senzationalului monden. Doamna Alexandrina povesteste lucruri frumoase, vorbeste despre lucruri dragi ei si despre dragostea ei pentru tineret si despre libertatea lor de a iubi si de a-si afisa iubirea, un lucru care ei i-a fost ingradit in tinerete. Si cand spunea iubire, vorbea atat despre iubirea iubire, cat si despre libertatea de exprimare.
Si randurile curg. Si cafeaua se stinge. Si tigarile ard. Si nu ma puteam dezlipi de povestirile doamnei Alexandrina, o femeie atat de vie, de modesta si de plina de duh.
Ea este doamna Barbus Alexandrina Maria, madame Pusabam.

Barbus Alexandrina Maria Pusabam

Cum am cunoscut-o, ma veti intreba? Ei bine, aceasta doamna nu si-a mai expus creatiile de prin 2008. Se imbolnavise si puterile au inceput s-o lase. Nu puterea de a crea, de a lucra, ci puterea de se mobiliza eficient. A ales sa-si expuna creatiile prietenilor, rudelor si celor interesati de ele insa anul acesta, o tanara domnita care lucreaza in centrul comercial Polus, care stia despre creatiile doamnei i-a povestit despre festivalul de manufactura si artizanat I Made This – IMT, eveniment gazduit de Polus si coordonat de, ati ghicit, je. Si m-a sunat negresit.
Si as putea sa va mai scriu randuri zeci, si as fi putut sa fac poze sute, dar madame Pusabam ma onoreaza cu prezenta la IMT. In weekendul 12.04 – 13.04.13, o puteti cunoaste, puteti povesti cu ea, ii puteti admira si achizitiona lucrarile la Polus. Si va invit vineri, 12.04.12, incepand cu ora 10:00, in mod special, pentru ca vineri este dedicata dialogului.

Saru’mana, madam Pusabam!

P.S.: Cateva poze cu lucrarile doamnei Barbus Alexandrina Maria gasiti si pe site-ul ei, pusabam.com

Comments

comments

4 Comments

 1. Reply
  carolina April 4, 2013

  f impresionant si ma bucur ca promovezi astfel de valori. felicitari!

  • Reply
   Gabriel Gorgan April 4, 2013

   Nu ai pentru ce sa ma feliciti, Carolina. N-am facut nimic. Am spus o poveste.
   Cat despre promovat, nu cred ca se poate pune asa problema. 🙂

 2. Reply
  verdedeparis April 4, 2013

  Vezi, intocmai din acest motiv ma suprairit eu cand vad femei proaste si usoare. Stiu ca exista doamne in adevaratul sens al cuvantului care au avut ghinionul de a se naste in alte vremuri in care poate talentul lor, daruirea si disciplina erau mai greu de promovat, mijloacele erau mai putine si usile erau mai mult inchise decat deschise.
  Transmite-i ca povestea i-a fost citita, shareuita si repovestita pentru simplul motiv ca e un exemplu pozitiv..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *