Despre cerere si oferta in economia romaneasca (mic studiu de caz)

Cererea si oferta este un model economic din teoria economica dezvoltat de Antoine Augustin Cournot, publicat in 1838. In 1868 Alfred Marshall a incercat sa utilizeze acest model pentru a explica economiile competitive si a face predictii asupra pretului si a cantitatii de bunuri produse.

Cererea reprezinta nevoile de bunuri si servicii care se satisfac prin intermediul pietei, adica prin vanzare-cumparare. Cererea are drept suport puterea de cumparare a oamenilor; de aceea, ea exprima , in acelasi timp, cantitatea de bunuri si servicii cerute, la un moment dar, la preturile existente, considerand date veniturile si preferintele cumparatorilor.

Oferta reprezinta cantitatea de bunuri sau servicii pe care un agent economic este dispus sa o ofere spre vanzare intr-o anumita perioada de timp. Oferta ca si cererea se refera la un pret anume, si poate fi privita ca oferta a unui bun, a unei industrii, a unei firme si ca oferta totală de piata. Desigur, in functie de nivelul cererii, cantitatea care se vinde efectiv poate sa difere de cantitatea oferita.
sursa

Acestea fiind spuse, va ofer si-un studiu de caz despre cerere si oferta in economia romaneasca:

Atentie la dialog!

cerere si ofertasursa: facebook

Comments

comments

One Comment

  1. Reply

    […] tot universul din jurul vostru la un slogan inventat de mai stiu eu care maistru in ale economie (Antoine Augustin Cournot cel mai probabil), scos complet din context! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *