Un apropo despre dezvoltare personala. Pe plan profesional.

Si cum ma plimbam azi cu o cunostinta si povesteam vrute si mai putin voite despre cele profesionale, ajungandu-se la treburi mai grele, experiente d-alea mai duro-vulgare, m-opresc de-i atrag atentia ca o mare parte din treburile enumerate nu-s formatoare de bun profesionist. Si vazand cu ce entuziams imi povesteste cateva nasolii, ii spui tovarasului de vorba lunga ca o mare parte din cele povestite nu-s treburi care fac parte din procesul de formare profesionala si nici chestii care sa stimuleze creativitatea ori dinamica intelectuala pe plan profesional, moment in care aud exclamatia: “Ma, ii musai din cand in cand sa mai primeasca omu’ si cate-o palma sau cate-un sut in cur (a se citi fund)!”
Si aici m-am blocat!
Treaba e ca tovarasul de vorba lunga de care va povestesc este decat un personaj tanar, nu foarte copt si nici prea sprinted dar, ca multi altii, s-a prins si de el mizeria asta de expresia cum ca-i tare bine sa mai incasezi cate-o palma, doua, trei, cate-un sut in cur, ca te-o educa (vezi Doamne!) si te-o pregati pentru viata.
Nimic mai fals!
Nota: palma si sutu’ sunt decat forme figurative si povestea de fata nu contine violenta fizica explicita.
Ca sa la murim o traba:
Palma treaba buna nu-i! Palma ustura, doare si-ntr-un final lasa urme. Sutu-n cur (fund adica) ii decat o treaba veche de cand lumea, un gest usor ironic si nu prea dureros. In plus, reactia la un sut in cur (cunoscut in popor si ca popou) starneste un soi de sprint ca reactie care, eventual, ajunge sa te-npinga in fata, de unde si strasnica zicala cum ca “un sut in cur ie un pas inainte”. In plus, sutul in cur nu strica somnu’ avand adesea si functii revelatoare, functii care te pot face sa te odihnesti triumfator cumva, crezand c-ai descoperit maru’ lu’ Newton. Palma in schimb este exclusiv o usturatoare rusine pe care trebuie s-o porti cu tine, un gest care nu te muta din loc si somnul care-i urmeaza este unul zbuciumat care naste suparari, posibile traume (daca gestul este repetitiv), nenumarate frustrari, neincredere si adesea da curs unui profund dispret.

Nu, pe plan profesional nu se permit palme in procesul de formare!

P.S.: Palma dupa ceafa este o exceptie, singura forma de pleznire permisa, si este un soi de omolog al sutului in cur (aka poponet).

#numazic

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *