Vom sti vreoadata cate mere are Ana?

Evaluarea Naţională s-a încheiat ieri cu proba de la Matematică, cu subiecte destul de uşoare. Profesorii susţin însă că baremul de corectare ar conţine o eroare şi, ca atare, copiii ar putea fi  depunctaţi pe nedrept.

Problema care ar putea face departajarea elevilor de 10 faţă de restul este punctul C de la exerciţiul al doilea, Subiectul III, însă un exerciţiu simplu de la un alt subiect, ”Câte mere are Ana”, ar putea să-i depuncteze cu 30 de sutimi, din cauza unei erori strecurate în baremul publicat de Ministerul Educaţiei, atrag atenţia profesorii.

Ce? La o evaluare nationala pentru clasa a VIII-a exista o problema de tip “Ana are mere“? Aparent da! Si ea suna asa:

“Ana şi Bogdan au împreună 7 mere, iar Ana şi Călin au împreună 8 mere. Determinaţi câte mere are Ana, ştiind că, împreună, cei trei copii au 12 mere”

Si problema apare-n baremul de corectare care acorda trei puncte pentru mentionarea numarului de mere pe care le are Calin si doar doua puncte pentru raspunsul la intrebarea ”cate mere are Ana?”, enigma care se vrea dezlegata. Si drept e ca baremul e facut prost, dar chiar nimeni nu considera ca o astfel de problema n-are ce cauta intr-o evaluare de clasa a VIII-a? Nimeni?

Faptul ca in 2013, un elev de clasa a VIII-a se loveste de o evaluare demna de un elev de clasa a treia, gandita (cel mai probabil) de un profesor beat, fumat s-au aflat la varsta senectutii, si aprobata de ministerul functionarilor pubici, ma ingrozeste. Si mai tare ma-ngrozeste faptul ca parintii au reactionat revoltati la punctarea problemei, nu la faptul ca plodu-i invata sa numere pe degete in clasa a VIII-a.

Cat despre comentariile avizatilor, autoritatilor si profesorilor, nu mai spui nimic! Luati d-aci niste opiniune:

„Este greşit baremul pentru că în rezolvarea exerciţiului pe elev nu-l interesează neapărat câte mere are Călin, cerinţa spune clar că trebuie să afle câte mere are Ana. Într-o problemă nu eşti obligat să rezolvi totul, ci numai ceea ce ţi se cere“, a spus profesorul Adrian Manu de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Capitală.

Da dom’le, corect! Si totusi, merele lu’ Bogdan, alea ce au? De ce nu se face vorbire de merele lu’ Bogdan?

Reprezentanţii ministerului susţin însă că baremul este orientativ şi elevii nu vor fi depunctaţi.

„Nu citiţi corect baremul. La început de tot este scris foarte clar că “pentru orice soluţie corectă, chiar dacă este diferită de cea din barem, se acordă punctajul corespunzător”, aşadar nu e nicio eroare”, susţin reprezentanţii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare.

Adica, las’ ca vedem noi! Baremu-i asa, un ghid aproximativ al posibilitatilor de corectare care mai vedem noi daca merele Anei ne intereseaza. Si oricum, ziceti mersi ca n-am cerut merele-n kilograme!

Ah, si cea mai tare chestie pe care am citit-o in articolu’ sursa este (ATENTIE!):

Elevii spun că subiectele dela proba de Matematică din cadrul Evaluării Naţionale au fost mai uşoare decât la simulare, însă ultimul punct de la Subiectul al III-lea, de geometrie în spaţiu, ar fi putut să-i pună în dificultate.

„Profa mea de meditaţii spunea că nu o să iau nici măcar cinci, dar cred că o să iau 9,70. Am impresia că am pierdut 30 de sutimi la punctul C, exerciţiul 2 de la Subiectul al III-lea“, a spus Andrei, care a terminat gimnaziul la Şcoala Nr. 5 „Corneliu M. Popescu“ din Bucureşti. Exerciţiul unde crede Andrei că a greşit ar putea face diferenţierea cu adevărat între elevii care vor lua o notă mare şi cei cu rezultate mai mici, este de părere profesorul de Matematică Adrian Manu: „Este un exerciţiu ceva mai dificil, care necesită o demonstraţie“.

Mno, Dumnezeu ne ajute, cat mai traiesc eu, aici sa n-ajungem:

sursa

Comments

comments

2 Comments

  1. Reply

    […] “Cate mere are Ana?” – enigma care transcede generatii, ajunsa acum la nivel de gimnaziu, sfasie visele si dorintele de afirmare ale adolescentilor romani! Asa ceva? http://entertrainer.tv/2013/06/ana-are-mere/ […]

  2. Reply

    […] intreg pe margine unei probleme de tip “Ana are mere”. Ana are mere! Am scris deja pe tema asta si mai toti presarii si-au uns o felie de pita cu sibectul asta asa ca, mai rumegati putin. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *