Ce nu stiu prostii despre cerere si oferta

Si rogu-va nu va suparati pe mine dar va jur ca nu mai pot cu refrenul “asta este, asta-i cererea, asta-i oferta” intonat de tot prostul. Nu mai pot! Nu, domnilor! Nu asta-i cererea, asta-i oferta! Nu mai limitati tot universul din jurul vostru la un slogan inventat de mai stiu eu care maistru in ale economie (Antoine Augustin Cournot cel mai probabil), scos complet din context! Nu!

Piata nu este definita exclusiv de cerere si de oferta si nu orice segment de piata se-nchina la cele doua. Unde mai pui ca cele doua au guvernat piata la finele lui 1800, inceput de secol XIX, cand piata nu era impartita in zecile de mii de fasii, curente si segmente de piata. Nu avea dinamismul secolului vitezei si, cel mai probabil, nici n-a visat ca va ajunge la o asemena dezvoltare.

Intre cere si oferta exista filtre. Fie ca vorbim de produse, preparate sau servicii ele trebuiesc filtrate si sortate. Exista norme si standarde. Exista studii si cercetari de piata. Exista timpi, tranzit. Exista prezentare, influentare, localizare. Si mai exista mediul de desfasurare al procesului, unde toate astea se reunesc pentru a deservi atat clientul, fie el final au ba, cat si producatorul, mijlocitorul si prestatorul. Si la toate cele de mai sus se pot aduga alte zeci de elemente care pot influenta, mai mult sau mai putin, mai in bine, mai in rau, procesul care porneste de la cerere si oferta.

Iar in piata media, aia unde bagam cu forta orice www, televiziune, revista scolara si dracu mai stie ce, lucrurile sunt de-o dinamica incredibila. Iar acolo, va spui sigur, ca nu cererea si oferta face diferenta. Si nici macar telecomanda! In media, oferta face legea. Punct!

De ce? Pentru ca aici nu este timp de pierdut. Haosul provocat de dinamica secolului provoaca dereglari in masa iar daca la baza piata este putreda, in media cifrele trebuiesc generate si vandute asap. Intr-o balta de piata cum este cea romaneasca, cifrele se genereaza artificial, statisticile sunt instabile, neglijabile si usor manipulabile iar prostimea n-are decat sa inoate printre dejectii.

Zapping-ul si click-ul fac legea. Si culmea, nu ne obliga nimeni sa nimic dar ne lasam influentati de vorbe goale, power point-uir, prenzetari televizate si stiri de www-uri moarte pe care scroll-uim de dragul gif-urilor.

De exemplu, stiati cum se masoara audienta televiziunilor? Prin peoplemeter. Da, prin peoplemeter. Aveti voi asa ceva acasa? Pai, sansele sunt sa nu. De ce? Pentru ca-n provincie nici dracu’ n-are peoplemeter in casa.

In Bucuresti cica-i plin de ele dar eu personal nu cunosc pe nimeni care sa aibe vreunul. Bun. Si atunci cum dracu’ masoara astia audientele? Simplu! Sondaje. Sondaje si iar sondaje. Statistici si studii de piata. Cifre care vorbesc de consum nu de consumator dar care-si permit arogante care mai de care fata de consumator. Si concret vorbind, ce vindem? Si cui? Si de ce? Si cat de reliable (englezism, sa par cool) sunt cifrele care ni se vantura in fata?

Si asta-i doar la capitolul televiziuni desi curand ne vor masura in zapping asa cum masoara prostii click-urile unice si spun despre ele ca sunt cititori. O alta aberatie de care nu ne mai spala nici Dunarea. Click-ul vandut cu titlul de vizitator, mai mult sau mai putin unic, este una dintre cele mai mari aberatii. Dar hei, daca se cumpara, se vinde, nu? Nu!

Se cumpara pentru ca nu exista alte optiuni si pentru ca piata este o fabula. Si n-ai decat sa cumperi de la ala in care ai cea mai mare incredere. Da, cumperi de la un om de incredere. Indiferent cat de bune-ti sunt cifrele, piata nu decide nimic. Decid niste unii. Niste aia. Si aici o alta troaca de porci. Alti aroganti care vorbesc despre cifre ca despre oameni.

Care stiu ei cum sta treaba si se pricep nevoie mare la dezvoltare de piata. Si o mare parte dintre ei sunt din Bucuresti. Si proximitatea conteaza. Si agresivitatea cu care-ti impui produsul/proiectul conteaza si mai tare. Si uite asa.

Deci, cum e aia cu cererea si oferta?

Comments

comments

One Comment

  1. Reply

    […] face legea. Deși Gorgan se referă la mass-media, regula este valabilă și în politică. Ni se spune tot timpul, prin glasul și […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *