Enoriasul turmentat, personaj secundar in spectacolul “Lacustele”- regizat de BOR

Enoriasul turmentat, precum omologul sau – cetateanul turmentat, este un personaj individual, secundar, anonim, reprezentand orice enorias, de oriunde si din orice vreme, derutat de jocul politic, tesut in jurul bisericilor. El crede intr-Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor. Si intr-Unul Domn Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu, Unul nascut, Care din Tatal S-a nascut, mai inainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut nu facut, Cel de o Fiinta cu Tatal, prin Care toate S-au facut. Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut Om. Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pilat din Pont, si a patimit si S-a ingropat, si a inviat a treia zi, dupa Scripturi. Si S-a suit la ceruri, si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava sa judece vii si mortii, a Carui Imparatie nu v-a avea sfarsit. Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Care din Tatal purcede, Cel Ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin Prooroci. Intr-Una sfanta, soborniceasca si apostolica Biserica, si toate cele, insa este tot mai este derutat de proclamatii, autoproclamatii si prea-fericitii ei reprezentanti. El joaca un rol important in spectacolul “Lacustele“, un spectacol scris si regizat de Biserica Ortodoxa Romana. Acest personaj, secundar, ca rol in acest film, serveste ca prima sursa de hrana pentru lacuste, personaje principale. De ce lacuste? Pentru ca “lacusta este una dintre cele mai lacome insecte, devorand zilnic o cantitate de hrana egala cu greutatea sa“.

Si nu sariti la beregata-mi inca! Lasati-ma sa ma explic: randurile de mai sus mi-au fost inspirate de ultimele stiri generate de Biserica Ortodoxa Romana. O parte din ele, ce-i drept, sunt usor aberante, usor derivate, rastalmacite sau talmacite, o parte insa, sunt pur informative si cat se poate de echilibrate. Treaba e ca lucrurile chiar au luat-o razna iar prea-fericitii nu par sa-si stapaneasca setea de avutie si dominatie. Si credeti-ma, nu exagerez cu nimic. Citit-am azi un articol publicat pe ring.ro in care purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, parintele Constantin Stoica, spune ca (ATENTIE!) nu avem destule biserici. Parintele spune asa:Este nevoie de mai multe biserici. De ce? Pentru ca in timpul regimului comunist nu s-au construit biserici, s-au demolat. Foarte multe dintre acestea sunt mici pentru ca sunt in stil maramuresean, din lemn. In Romania sunt aproximativ 15.000 de lacasuri de cult ortodoxe. Dar, in Bucuresti, capacitatea celor aproximativ 300 de biserici acopera doar 5% din populatia Capitalei. Daca doar 5% încap în biserici, duminica de duminica merg la slujba aproximativ 15% din bucuresteni.” Ce intelegem de aici? Pai, ca biserica vrea ca in foarte scurt timp sa genereze case de cult in care sa incapa cam toata populatia Romaniei, si Bucurestiului, dupa exemplul dat. Stadioane de cult, adica. Sa poata enoriasul sa-si exercite dreptul constitutional la slujba. Sau n-a intrat un astfel de drept in Constitutie, inca? Si, oare, nu cumva sunt prin Bucuresti si romani de alte confesiuni? Intreb.

Parintele-si continua pledoaria cu insertii de o profunda preocupare pentru enoriasi: “Asa se explica de ce la foarte multe biserici credinciosii participa la Sfanta Liturghie in exteriorul bisericii, asa cum se intampla la Catedrala Patriarhala. Sunt sute de credinciosi care duminica, vara, la temperaturi insuportabile, sau iarna, la ger de minus 10 grade Celsius, mame cu copii in carucior stau in exteriorul bisericii pentru ca aceasta este arhiplina. De regula, probleme sunt in marile cartiere din Bucureşti, cum este Balta Alba, unde sunt putine biserici. Eu locuiesc in acest cartier, sunt 20 de biserici la 300.000 de credinciosi“. Mare atentie, preocuparea lui ramana, in continuare, slujba. Pe acest domn il preocupa siguranta enoriasilor la sfanta slujba de duminica, atat. Sa poata enoriasii admira icoane la racoare, sau caldura, in functie de sezon, duminica la slujba. Si sa nu cumva sa rateze cutia milei. Probabil. Mai amuzant mi se pare argumentul care sta la baza calculatiei Bisericii Ortodoxe Romane: “Cele 2.000 de lacasuri de cult construite in Romania dupa 1990 – unele dintre ele nefinalizate – sunt facute la dorinta comunitatilor de credinciosi”. Si acum sunt cu adevart curios cum a ajuns dansul la aceasta concluzie. Pe bune!

Din cate imi amintesc eu, Adevarul.ro publica tot zilele astea un articol in care povestea despre un preot paroh, din comuna Barnova, satul Paun, Moldova, care a refuzat sa faca o slujba de inmormantare unui enorias pe motiv ca familia acestuia datora bisericii suma de 1300 ron, reprezentant (ATENTIE!) o taxa BENEVOLA! Enoriasul a facut o plangere la Mitropolie iar oficialii au raspuns astfel: “Statutul Bisericii Ortodoxe Romane prevede ca aceasta taxa sa ramana benevola. Daca un enoriasi nu plateste contributia la Biserica, nu ramane decat o problema de bun-simt“. Adica, pe foarte scurt, oficialii l-au facut nesimtit pe enorias. Fara nici un fel de perdea. Nesimtitule, care esti tu nesimtit, ca nu contribui la maretul nostru plan pe care ti-l doresti tu defapt! Asta-n interpretarea-mi.

Deci, parinte, cum ramane cu vointa enoriasilor? Ce-si doresc ei? Cat despre vreun plan de a sprijinii enoriasii aflati in saracie si mizerie, nici ca se pune problema. Le da Biserica Ortodoxa pita si vin, din cand in cand, sa zica mersi, zic. Si apa sfintia, sa nu uitam.

Si daca sunt printre voi oameni care se intreaba de banul public implicat in acest plan maret, tot puratorul de cuvant al BOR-ului raspunde: “Se pune intrebarea de ce primesc unitatile bisericesti bani de la stat? Sunt doua motive: este o responsabilitate asumata de statul roman, dupa secularizarea averilor bisericesti din 1863 si confiscarea a ceea ce a mai ramas din proprietatile bisericesti de catre regimul comunist incepand cu 1948, de a sustine in parte salarizarea clerului si de a sprijini, tot partial, lucrarile de reparatii, consolidare sau construirea de noi lacasuri de cult“. Partial, in 2013, inseamna 35 de milioane de lei. Lei noi, evident. Adica 8113041, 714 euro, conform cursului BNR de azi. Si daca-l credem pe cuvant pe parintele Constantin Stoica, care ne spune ca aceasta suma ar reprezenta doar 20% din banii cu care lucreaza ei anual, 80% fiind banii enoriasilor, adunati din taxe benevole, atunci putem spune ca BOR-ul manuieste cam 40565208, 572 de euro pe an, din care 32452166, 858 sunt banii enoriasilor. Pe sistemul “aici sunt banii dumneavoastra”!

Si, ma simt nevoit sa repet, vorbim EXCLUSIV de case de cult! Fara adapost pentru oamenii strazi. Fara scoli sau cantine pentru neajutorati. Fara doctorii pentru bolnavii saraci. Fara transport pentru enoriasii invalizi. Fara vreun program de reintegrare sociala a “oilor negre”. Fara vreun minim interes pentru enoriasul turmentat de atat politica crestina. Bani pentru stadioane. Sa incapa tot prostul la slujba de duminica.

Si tot cred ca mai sunt niste unii care mi-ar bate obrazul pentru acest articol. Si asta ma ingrijoreaza cel mai tare!

Sursa: Ring.ro, Adevarul.ro, Zooland.ro

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *