Extraterestrii tot mai putin convingatori cuceresc marile ecrane

Nu pot sa nu remarc cum in mai toate filmele noi cu extraterestrii, acestia sunt decat niste animale. Universul cinematografic a trecut de pragul omuletilor mici, verzi cu ochi mari, patrunzatori si negri, si i-a inlocuit cu masive creaturi mai mult sau mai putin patrupede. Noile specii de extraterestrii cu care ne confruntam, animalele mai sus mentionate, se impart, aparent, in doua categorii: brute si dobitoace.

Treaba amuzanta este ca, in continuare, animalele astea, prin dracu stie ce minune, au ajuns in posesia sau sunt fauritoarele unei tehnologi absolut fenomenale. Incapabile de mai mult decat urlete, zbierete si zdrobit pereti, aceste animale conduc nave cu butoane, manete, teleportoare si, culmea, sunt capabile sa deschida porti intre dimensiuni si alte cele.

Si nu-mi explic nici acum cand s-a facut aceasta trecere. Filmele anilor ’90 (anilor ’90 pentru noi caci americanii visau extraterestrii de prin ’60) aveau parca o constructie mai logica, o poveste mai fluenta si personaje ceva mai credibile dar, pare-se, tot mai putin interesante pentru publicul modern in cautare de fiinte fantastice, lipsite complet de ratiune. E ca si cum am filma un porc la volanul unui Mclaren sau Ferrari si am spune ca-i un documentar despre un mare sofer de formula unu. Inspirat dintr-o poveste reala, evident.

In mod cert sunt mai multe de spus pe tema asta si sunt multi care n-ar fi de acord cu mine, ba chiar m-ar huli pentru lipsa de viziune dar, pe foarte scurt, asta am remarcat eu ca se intampla in lumea filmelor cu extraterestrii. Si daca exista viata pe alte planete, si se manifesta asftel, fiti siguri ca n-au sa vina sa ne cotropeasca pentru ca sunt aproape convins ca patrupede brute sau dobitoace n-au cum sa costruiasca farfurii zburatoare capabile de navigat prin galaxie la viteza luminii, si nici teleportoarea n-au sa descopere, si nici laserul n-au sa-l inventeze, ele fiind mult mai preocupate de crapat teste, luptat pentru reproducere si vanat.

#parereamea

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *