Exista doua metode fundamentale de a guverna lumea

Exista doua metode fundamentale de a guverna lumea: prin a impune sau prin a induce. Comunismul este cea mai blamata forma de guvernare, asta cu nota ca aproape toti comentarorii blameaza acest regim din perspectiva experientelor proprii si nu dintr-o perspectiva politologica sau pur politica.

Pe celalalt front avem democratia, la baza careia sta inductia, marketing-ul. Ce multi n-au inteles insa este ca la baza oricarui regim politic sta frica, iar aceasta este mult mai eficienta daca este indusa.

Frica generata de actiuni directe, violente si radicale naste reactii direct proportionale. La nivel macro ea genereaza valuri care, in functie de nivelul de toleranta al maselor, conduc la dramatice rasturnari de situatie, pe sistemul “vanatorul devenit vanat”, daca vreti.

In cazul fricii induse, situatia este complet diferita. Frica indusa provoaca lipsa de atitudine, indiferenta, autocompatimire, alimenteaza un soi de razboi interior, iar la nivel macro ea canceleaza total constiinta publica, initiativele de grup iar pe termen lung, ei bine, frica indusa anuleaza perspectiva inlocuind-o cu speranta.

Cu timpul, aceasta amputeaza orice membre superioare sau inferioare, utile escaladarii. Le inlocuieste cu un sistem de parghii pozitionate strategic, ele functionand pe baza unui algoritm mai mult sau mai putin dinamic. Neputinta ne leaga streangul de gat, parghiile fiind resurse care folosesc sistemului, carmaciului si altor cativa ciungi.

Important de inteles este ca nu vorbesc de frica aia adolescentina, frica de bataie, vorbesc de o frica indusa prin responsabilitati impuse, frica de mecanism si consecintele nerespectarii algoritmilor/parghiilor societatii.

Un gand care mi-a trecut zilele astea prin cap si pe care-l public acum, pe sistemul #parereamea. Sa vad ce zice lumea.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *