Cand va muri Facebook

Aud, adesea, prin felurite cercuri, ca Facebook va muri. Ca e pe duca. Ca stim noi, “noi” fiind niste unii care vorbesc grav, apasat, pe ton de connaisseur (vezi Doamne). Si pentru ca anul asta nu avem apocalipsa pe ordinea de zi, trist, stiu, buna-i si moartea Facebook-ului ca subiect!

Bun! Legea nr. 1 in social media: Facebook is fun, Twitter is news si restul e social media, as adauga eu! Si am ales sa scot in fata doar Facebook si Twitter pentru ca sunt cele mai puternice doua platforme social media si pentru ca ambele au depasit statutul asta. Au depasit stigmatul, au propria lor identitate, nu mai au nevoie de umbrela social media.

Revenind. Intrebare: cand va muri Facebook? Raspuns: cand nu va mai fi fun, simplu!

Si da, Facebook se duce oarecum in jos, dar nu in cifre. Facebook se duce in jos in materie de content. Scade, zilnic, calitatea continutului, dar asta priveste exclusiv utilizatorii pentru ca, ghici ce, noi generam continutul. Si “noi” suntem toti mai multi. Si generam tot mai multa virbratie. Vanam si generam tot mai multe like-uri, share-uri, comment-uri si suntem dispusi sa facem orice pentru ele. Like-ul, share-ul si comment-ul sunt mai mult decat unelte, sunt simboluri. Ele acrediteaza, certifica si garanteaza. Te acrediteaza ca valoare, sau capacitate in social media. Te certifica ca (asa am vrut) formator de opinie, si garanteaza audienta, fie ea organica sau platita.

In concluzie: calitatea postarilor noastre scade. Calitatea umorului nostru scade. Calitatea vocabularului nostru scade.  Calitatea materiei umane scade.

Ah, si ma aud oameni vorbind despre cum limiteaza facebook reach-ul organig in favoarea campaniilor platite. Ei bine, da, cam de cacat toata treaba, dar hai sa va zic ceva: dinamica facebook-ului este incredibila si, matematic vorbind, destul de greu de administrat. Este aproape imposibil sa vezi toate postarile prietenilor tai in timp real, zilnic, in conditiile in care mai toti avem sute, poate chiar mii, de prieteni, si vrem tot mai multi. Sa fie, ca doar nu tre’ sa-i scoatem pe toti la cafa sau ceva. Iar situatia este cumva similara si la pagini. Si daca vrei ceva garantat, scoti banul, iertati-mi meltenimsul. Oricum, nu exista nimic in online care sa-ti garanteze rezultate statistice cuantificabile precum cele livrate de facebook. Nimic!

Si va mai zic ceva: nu m-ar mira, ca peste cativa ani, facebook sa ceara o taxa lunara utilizatorilor, pentru simplu acces. Ia ganditi-va putin la asta! 😉

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *