Categorii de bloguri. Trei. Cele mai importante.

Pentru ca vad ca la inceputul anului mai toti s-au inghesuit sa publice statistici, topuri si info grafice despre cele mai importante importante treburi din online, zic sa public si eu un gand. Un fel de statistica proprie. O clasificare a blogurilor din Romania. Si da, ma rezum la cele mai importante trei. Pentru ca-mi place cifra trei, pentru ca v-am obisnuit cu trei feluri de treburi pe blogu-mi, si pentru ca tot ce-i peste trei strica sau e poliloghie sterile.

In ordinea importantei/influentei/relevantei, pe foarte scurt, ca de obicei:

1. Blogul de autor. Da, fie ca ne place au ba, blogul de autor este number one in topul meu. Asa cum ii spune si numele, blogul de autor este un blog care gazduieste continut de autor. Fie ca vorbim de variate forme de literatura (poezie, proza scurt, fictiune, beletristica, blasfemie) cea mai usor de asociat cu termenul de “autor”, fie ca vorbim de retete culinare, fashion, beauty, life style sau foto, blogul este doar o unealta, un support tehnic pentru continut. Autorii continutului nu se considera bloggeri, nu se  afiliaza grupurilor de bloggeri, dar nici nu se dezic de eticheta. Ei isi vad de ale lor si culmea, le merge spectaculos de bine. Nu e un secret faptul ca cele mai puternice nise in blogging, adica fashion, beauty, life style, health, culinar, foto, tehnica si IT, sunt dominate de autori a caror atu sta in profesionalismul si talentul cu care se dedica profesiei/nisei, in viata reala, de zi cu zi cu zi.

2. Blogul de blogger. Ei bine, aici intra bloggerii generalisti, “A-listerii” si afiliatii lor. Mai mult sau mai putini influenti, bloggeri s-au impus pe piata in ultimii ani ca: bloggeri. Au un blog si si-au facut o profesie din asta. Desigur, codul CAEN (Clasificarea Activitatilor Economice Nationale) nu i-a asimilat inca, dar sunt convins ca e pe cale sa. N-au intrat zilele-n sac inca! Unde mai pui ca numarul pretendentilor, adeptilor si aspirantilor e in continua crestere iar piata are loc pentru toti. Asta nu inseamna c-o sa-i hraneasca pe toti. Nu! Dar cu timpul, se va gasi un colt de paine pentru toata lumea.

3. Blogul de networker. Social media a impins in fata foarte multe entitati noi. Figuri de mare success, mai mult sau mai putin contestabile, despre care se stie mai nimic sau aproape tot. Ei bine, oamenii astia au reusit sa creeze in jurul lor o adevarata retea de prieteni, fani si urmaritori, motiv pentru care si-au facut si un blog. Ei sunt relevanti in lumea social media, pe facebook de cele mai multe ori, unde genereaza cifre deloc neglijabile in materie de interactiuni, si pentru ca nimeni nu si-a asumat/arogat inca titlul de networker, unul mai de frunte asa, ca sa poata genera un trend, lumea le-a zis bloggeri si astora.

Bun! N-am fost foarte scurt, dar am incercat sa fiu concis.

#parereamea

Tu in care categorie ti-ai baga blogul si, implicit, ce eticheta ti-ai asuma, dintre cele de mai sus?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *