Gandeste inainte sa dai mai departe, la noi si la ei – studiu de caz

De vreo doua zile vad printre bloguri un trend de igienizare social media. Bloggeri dintre cei mai influenti marseaza contra share-ului iresponsabil, sa zic asa. Adica articole si material video care recomanda o mai mare atentie atunci cand dai mai departe tot felul de informatii “alarmiste si tampe” – Arhi. La mine valul a ajuns dinspre Andrei Crivat, apoi Arhi (desi cred ca-i taman invers), si azi Manafu. Totul a pornit de la o reviralizare unei informatii conforma careia: Iaurturile probiotice contin bacterii din rect si vagin. Aici ar merge ceva cu “sufli si-n iaurt bla bla”, dar sa trecem peste.

Da, mai sunt si altii, vazut-am ceva apropo de subiectul asta si la Oana Barbu pe facebook, dar eu m-am rezumat la trei exemple. Suficient!

Revenind: 2014 se vrea un an mai bun in social media. Mai curat, mai responsabil. Marele topic: gandeste inainte sa dai mai departe. Bun! Si pentru ca pe mine ma amuza (aici cu sens peiorativ) toate valurile astea, va explic imediat de ce, mi-am permis sa arunc o privire peste gard, sa vad cam care-i treaba cu social media dincolo si ce inseamna “gandeste inainte sa dai mai departe“, romanescul pentru “think before you share“, la “occidentali”. Si evident ca am gasit mare discrepanta mare. Daca la noi 2014 se vrea un an ceva mai igienic in social media, dincolo se munceste din greu la securitate, responsabilitatea informatiilor si datelor personale, si constientizarea puterii social media. Inca din 2013 as adauga. Unde mai pui ca, asa cum multi au spus inaintea-mi, responsabilizarea intra in atributiile statului, indiferent de mediu, fie el online sau offline; iar dincolo statul o ia in serios.

Oricum, hai sa exemplificam putin:

Gandeste inainte sa dai mai departe – ex: Cetin Ametcea aka Arhi

Think before you share(tweet/post/blog/like/comment etc) – ex: gov.uk

Stai ca mai avem!

Bottom line: drept e ca dincolo se lupta cu terorismul, dar cum la noi nu vrea nici dracu sa atenteze la buna stare a poporului (pentru ca ea nu exista, evident), la noi (inca) se sulfa in iaurt. Nu numai in social media. Intelegeti cam ce vreau sa zic?

Nota: comparatiile sunt oarecum scoase din context, dar mesajul este acelasi.

foto: yupi.md

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *