Ma scuzati, despre ce spaga vorbim?

Ma foarte distreaza subiectul. Pe bune. N-o luati ca aroganta, n-o spun ca sa fac pe interesantul, dar in Romania nu avem asa ceva. Repet: in Romania nu exista spaga! In Romania avem traditie. Datina din mos stramos. Avem implicite gesturi care nasc felurite arogante, care la anumiti indivizi se manifesta oarecum agresiv. In Romania nu avem frica. Avem rusine. Rusine fata de obiceiurile strabune. Ne e frica de popa mai mult decat de Dumnezeu. Nu asociam educatoarea sau invatatoarea cu sistemul de educatie. Nu stim sa facem asta, nu este in natura noastra. Iar doctorul, ei bine, el sta intre noi si Dumnezeu. Sau diavol. Dupa caz. Nu avem traditia prevenirii. Nu suntem educati in acest sens. Nu ne pasa de sanatatea noastra, si cand ajungem in fata halatului alb suntem capabili de orice, numai sa nu ajungem sa ne cunoastem creatorul. Ca si in cazul profesorilor, creierul nostru nu asociaza doctoral cu sistemul. In cel mai bun caz il asociem cu spitalul, si spitalul are regulile lui interioare. Nescrise dar bine stiute. Si cu politia sta tot cam asa treaba. Unde mai pui ca intre Bucuresti si provincie e cale lunga, ministerele sunt intangibile pentru majoritatea, si pana vin aia sa-ti rezolve tie treaba, ti-o iei de la bagabontii din sat(vorba vine), dar asta-i alt subiect.

Revenind: cu timpul, implicitul a luat forma lui “ni se cuvine”. Parintii nostri ne-au invatat treburi care “ar fi frumos” sa le facem. Ne-au educat intr-ale micilor atentii. Intr-ale politeturilor circumstantiale. Micile atentii au ritmul lor, incurajat de calendarul crestin orthodox, bineinteles. Exista un algoritm al micilor atentii care, cand perturbat, naste felurite reactii. Reactia fundamental este acest “ni se cuvine”. Iar constanta are si ea o valoare. Cand valoarea se diminueaza, beneficiarul este pus in fata unei noi frustrari.

Fite nefite, avem o Romanie impartita in doua lumi: una explicita, in popor i se mai spune “sistemul”, si una implicita, unde guverneaza asa numita “piata neagra”; aici intra spaga, mita, contrabanda, jocul de putere si influenta din umbra etc. Ei bine, fie ca ne placem sa credem au ba, lumea implicita domina. Ea face parte din noi. E organica. Ne-a fost transmisa din mos stramos. Pe cale genetica adica. Si fie ca ma veti crede au ba, treaba asta n-are cum sa se schimbe. Aceste valori nu se pot sterge, ele trebuiesc inlocuite. Tot genetic. Tot din mos stramos. Iar asta dureaza cel putin trei generatii. Minim 60 de ani adica. Si pentru asta ne trebuie un mediu steril, pentru inceput, fertile mai apoi. Mai dupa prima generatie asa. Ca intr-un laborator. Iar “laboratorul” trebuie condus de niste priceputi care sa manipuleze si sa monitorizeze atent schimbarea, dar si asta-i un alt subiect.

Intre timp a aparut internetul. Online-ul. Digitalul cu valorile sale. Cu caracterele sale. Cu limbajul sau. Un sol de-o fertilitate absolut sterile pentru natura noastra umana. Si nu spun ca asta-i un lucru rau, spun doar ca nu ajuta schimbarea offline. Sau?

#parereamea

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *