Trei motive pentru care Mihai Eminescu n-ar fi supravietuit in social media

Eminescu n-ar fi supravietuit in social media! #parereamea

Sigur, ati putea spune ca exagerez, ca s-ar fi adaptat, ca are si el creatiile lui “porcoase” care l-ar fi propulsat si nu va contrazic, dar sansele la “nemurire” sunt tot mai mici acum ca comunicarea-i atat de facila, si ca valoarea se raporteaza, oarecum, exclusiv la viralitate. In timp si spatiu, continutul social media este extrem de neglijabil.

Pe foarte scurt, cele trei motive:

1. Social media nu arhiveaza corespunzator content-ul. Il indexeaza oarecum mai bine acum ca toate platformele au adoptat hashtag-ul, irelevant pe facebook (de ex.), dar mai mult decat sa arhiveze activitate pe servere nu face mai nimic bun cu acesta.

2. Istoria cerne si mai aspru acum. Daca social media are problemele sale in raport cu arhivarea de continut si viteza de procesare, istoria cerne si mai aspru continutul social media. In momentul acesta, istoria priveste social media ca fun, ca divertisment, ca continut (asa am vrut) usor perisabil. Pe continutul social media nu se depune praful pentru ca acesta se cosuma “ca pita calda”.

3. Nu confundati popularitatea cu celebritatea si, implicit, nemurirea. Nu tot ce-i la moda acum ramane in istorie! Poate suna usor pompos treaba asta cu “nemurirea” insa vorbim de Eminescu si nemurirea lui sta in calitatea irefutabila a continutului. Si nu doar nemurirea lui. Confundam popularitatea, sau viralitatea in termeni mai actuali, cu celebritatea care, de foarte multe ori vine la pachet cu popularitatea, insa ea este una de moment sau foarte usor perisabila, dupa cum spuneam mai sus. Celebritatea in timp si spatiu s-a schimbat dramatic. Legea nr. 1 in social media este: content and context, iar in conditiile acestea, contextul limiteaza nemurirea content-ului.

Si nu cred ca a exagerat cu nimic cine a spus ca nu dupa social media e moartea. Nu, nu exista viata dupa social media ci doar in paralel cu aceasta. Ma refer mai mult la content decat la viata aia de zi cu zi.

Ar mai fi multe de spus pe subiectul asta insa cred ca v-ati facut deja o idee despre ce vreau sa zic atunci cand spun ca Eminescu n-ar fi supravietuit in social media.

#parereamea 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *