Confesiunile unui aradean frustrat – ep. IV – de pe la Cluj

Spunea Manolescu candva, in ceva emisiune tv (a mi se ierta, dar jur c-am uitat unde) ca nu de prosti si de inculti trebuie sa ne fie frica ci de pseudo culti, de aia care se pricep la toate si, in acelasi timp, la mai nimic. N-am pus ghlimele pentru ca n-am retinut exact cuvant cu cuvant, dar am incercat sa raman fidel spuselor lui Manolescu. Asta mi-a trecut prin cap dupa ce am aflat ce-i cu laserele alea de pe cer, din weekend-ul asta, de la Cluj. Si am aflat de unde altundeva decat de pe Facebook, unde m-am lovit de pozele astea:

balul operei cluj napoca balul operei cluj napoca 2014 balul operei cluj 2014

sursa: facebook.com/clujam.ro

Uite-l ma nene pa Iancu printre lasere! Numa-n Razboiul Stelelor cred c-am vazut mai multe lasere pe cer. Macar acolo inteles-am care-i treaba. Sincer sa va spun, niciodata n-am inteles care-i treaba cu balurile astea, caci vorbim de mare sindrofie mare – Balul Operei Cluj, si toata fandoseala, dar va spun sincer ca toata desfasurarea asta de forte mi-a amintit de un bal din Arad, unul de cristal (cum altfel?), bal pentru care s-au sacrificat scaunele Filarmonicii de Stat, scaune care aveau o importanta colosala pentru acustica salii, si care au fost inlocuite cu scaune negre de birou. Au trecut cred ca mai bine de cinci ani de atunci si sala filarmonicii este inca plina de scaune de birou(!!!) si nici dracu’ nu s-a revoltat. Si cand spun “nici dracu’ nu s-a revoltat”, nu ma refer la niste nemurici ca mine care scriu din buricele degetelor, ma refer la aia ce puteau sa “decapiteze” vinovatii care-n mod cert sunt inca bine mersi, si alte autoritati cu putere de decizie.

Aparent, la Cluj, nu doar ca toata mobilizarea arata absolut hidos(din exterior), si laserele alea batjocoresc arhitectura cladirii gazda si imprejurimilor, dar am aflat ulterior, dintr-un articol semna Liviu Alexa (cu care rareori ma pun de acord) ca scena mare a Teatrului National Cluj a fost transformata in bufet suedez. Da, ati auzit bine, si daca nu stiati asta inca, aflati acum. Si se-nghesuie lumea mai nene, nu asa! Toti stilatii, elegantii si impopotonatii s-au aruncat la bucate mai ceva ca la bufetul de revelion(cunoasteti fenomenul).

balul operei ziar de cluj

sursa

Bun! Drept e ca nu sunt cel mai indreptatit sa dau cu pietre, eu fiind de putin timp adoptat de Cluj, insa va spun sincer, incep sa ma simt tot mai ca la Arad. Unde toti necioplitii au putere de decizie, unde nimeni nu trece de “politici” si unde reprezentantii culturii si ai institutiilor culturale (alea care au mai ramas) sunt niste betivani grasi, tupeisti (mai ceva ca borfasii din cartierele marginase), si cand vine vorba de cultura, mai bine las’, ca aici ma-ncing mai ceva ca carnea (cacofonie explicita) de mici. Si sa va spun sincer, nu m-ar mira ca in urmatorii ani, vreun “intelept” sa taie scaunele din sala Teatrului National Cluj, ca sa faca loc pentru niste mese  mari, rotunde, sa nu mai mearga stilatii clujului la-mpinge tava, ci sa fie serviti la masa, ca niste domni care este. Fereasca Sfantu’!

P.S.: Tot in Arad se dau diplome la toate colturile. Credeti-ma pe cuvant, ca n-am timp de vandut gogosi! Toate site-urile, toate ONG-urile si, mai nou, birturile(WTF!?!) dau “diplome de merit” pentru te miri ce, si organizeaza tot felul de “simpozioane” pentru asta. Moda asta o vad, in fasa ce-i drept, si la Cluj. Tare as vrea sa n-am dreptate, dar incep sa cred ca Cluj Capitala Europeana a Tineretului, mult asteptatul eveniment din 2015, nu-i pe maini bune, si-o sa iasa “laser, frate!” sau “fix bamboocha!”.

#parereamea

Comments

comments

3 Comments

 1. Reply
  Călin February 24, 2014

  io cred că l-or confundat pe Avrămuț (care oricum are o hidoșenie de statuie acolo) cu Darth Vader și din cauza asta s-o lăsat cu lasere 😉

  • Reply
   Gabriel Gorgan February 24, 2014

   Radem glumim, dar nu-i de bine, bre!

   • Reply
    Călin February 24, 2014

    apăi nu am zis că ar fi bine, da uită-te numa ce Gigel ține frâiele culturii în țara asta și miră-te după aia că se bucură de așa mari succesuri (și de-al dracului, na) cultura la hectar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *