Schimbarea in Romania nu vine prin dezradacinare, domnule Daniel David

Sa incepem ca si intelectualii, deci: idea de a aduna la un loc lume interesata de dezbatere si socializare (more or less) este intotdeauna buna, dar cultura cu berea nu merg. Nu merg, punct! Cultura merge cu bauturile tari (cu spirtoasele ca sa nu ne ascundem), cu bauturile fine (par example vin, cognac), cu cafea, cu ceai, dar nu cu bere. Berea merge cu sportul. Da, chiar daca cumva se contrazic, acestea s-au asociat mai tot timpul, si bine au facut. Berea merge cu alune si saratele, cu seminte, cu barfe, ragaieili, huleli si huiduieli. Si cred ca este o realitate acceptata deja, nu necesita dezbatere (nu cred ca asta-i doar parerea mea), dar hai sa trecem peste. “Berarul” s-a oferit sponsor, sa fie primit.

Fost-am la “Beraria culturala“. O idee oarecum provocatoare intelectual, am explicam mai sus de ce. Invitat: Daniel David – profesor de stiinte cognitive clinice la Universitatea Babes-Bolyai, psiholog. Treaba cu profesor de stiinte cognitive n-o stiam, treceam mai usor peste obsesia dansului cu cognitivele. Topicul marii adunari populare: “Psihologia esecului la Romani“. Va marturisesc, nu stiam mai nimic despre serata asta, m-am lasat ademenit de topic si de o domnita care m-a convins cu replica “numa bine mai ai un subiect de blog”. Si bine zis-a domnita, caci m-a tare pus pe ganduri evenimentul.

Ca piscotarul, am primit cu draga inima o bere din partea casei. M-am prezentat din timp asa ca am fost servit rapid. Pe la sapte fara trei minute s-a umplut brusc sala. Plin de domnisoare, cum bine a remarcat si gazda evenimentului care s-a prezentat Ion Novacescu – ex. om de presa si “modest istoric”. Bun! Va puteti imagina c-a urmat o prezentare care spre norocul meu n-a fost insotita de un power point. Daniel David este un profesionist. Obisnuit cu vorbitul in public, capacitat cu terminologie specifica si curtat (ca sa nu zic altfel) de moderator, s-a simtit in largul lui. Pana cand si-a dat cu parerea. Atunci, pe mine unul, m-a scos din ritm. Nenea asta a facut o intreaga constructie pe care a folosit-o mai apoi ca lopata cu care sa sape la radacinile poporului, alea cognitive, care, ghici ce?, trebuiesc schimbate. Radical si convins de constructia sa, nenea psiholog lovea cu tarie in cognitive, in neamuri si stramosi, in mame si tati, si o raporta la fel de radical la societatea moderna occidentala. Cuvintele lait motiv si magice: “patern” si “cognitiv”. Si cu astea doua in sus si-n jos. Pare-se ca groapa dintre cognitive si societatea moderna occidentala, Romania actuala, este de total neinteres.

Pare-se ca faptul ca lipseste paternul de dupa cognitiv nu intereseaza pe nimeni. Mi-am permis sa ridic doua degete, sa spui si eu treaba asta, el insa o tinea cu cognitivul. Pe nevoia oamenilor pozitivi, pe nevoia de intelectuali noi care sa gandeasca istorioare noi, basme noi si desene noi pentru ca copiii (asa am vrut) noi, generatiile urmatoare, sa nu mai fie niste negativisti sau infumurati. Ce nu intuiam eu insa este faptul ca sala era plina de studenti de la psihologie. Studenti deja hraniti cu filosofia asta, dotati cu intrebari facultative si sterile prin excelenta. Cel mai mult m-a distrat pasiunea pentru demitizarea lui Mos Craciun, un “basm” care nici macar nu ne apartine, dar care pare-se ca ne face atata rau.

Eu in continuare nu stiu cine este acest domn, despre care ulterior am aflat ca este si vreun ”comisionar’’ in ceva comisie prezidentiala pentru educatie, treaba care nu ma mira, dar imi tare displace. Sa ne intelegem cu o treaba: toti avem dreptul la pareri proprii, clar!, insa nu toti suntem formatori de minti necoapte. Nu toti suntem formatori de programe scolare. Nu toti suntem posibile referinte cu statut didactic. Aici e diferenta! Pozitia de pe care afirmi anumite lucruri, soclul care te imputerniceste cu puterea deciziei.

Schimbarea in Romania nu vine prin dezradacinare, domnule Daniel David!

Schimbarea vine printr-o aliniere favorabila de patern-uri. Prin filtrare corecta de informatie. Filtrele trebuiesc schimbate, redimensionate. Patern-ul trebuie adus la o dinamica constanta, domnule Daniel David. Nu dam vina pe Harap Alb pentru ca in Romania lui 2014, patern-ul ne obliga sa luam ce-i mai rau din basm, ca sa “facem sa fie bine”. Sa spui ca desenele trebuie schimbate, sa dai exemplu Tom si Jerry ca mai apoi sa spanzuri Miorita de gard e o eroare maxima de analiza. Asta in conditiile in care tot dvs. blamati ganditul in extreme.

Da-i ok! Moderatorul era absolut incantat de invitat, in timp ce-si amintea si el cate-o filosofie de pe vremea cand era doctorand, studentii de la psihologie se scarpinau in barbi in timp ce studentele-si plimbau suvitele blonde printre degete; presa facea poze si in rest: retorica si poliloghie.

Si acum ca scris-am toate astea, primesc cu drag etichete si borcane de tinut in brate, caci fruntea sta ridicata la etichetat.

#parereamea

sursa foto: facebook.com/beraria.culturala

Comments

comments

One Comment

  1. Reply

    […] asta mi-a trecut prin cap dupa ce am strans reactii la parerea-mi despre serata culturala de la fabrica de bere. Aia de aseara, cu Daniel David […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *