Despre succesul Antena 3, esecul nostru

Intr-o lume mixta, dominate de griuri mai mult sau mai putin colorate, romanul nostru tranziteaza radical intre alb si negru. Daca-i bine, e foarte bine, ne lafaim, bem si mancam pana ne crapa nasturii; daca e rau, e foarte grav, si hulim mai ceva ca la usa cortului. Sau chinuit multi sa-i gaseasca romanului petec, dar pare-se ca nimeni n-a gasit solutia salvatoare. Eu cred, la modul cel mai sincer, ca romanul nostru este instabil emotional. Si are toate motivele sa fie. Nu doar ca nu-i ofera nimeni stabilitate, confort zilnic, dar nici echilibrul social nu-l vegheaza nimeni. Uite asa, Antena 3 s-a impus ca portavoce a starii multimii(atentie: multimii nu natiunii), preluand nu doar audienta OTV (Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace!), ci si audienta semi-intelectuala care-si cauta confortul in mediocritate. Unde “semi-intelecual” si “mediocritate” sunt folosite fara sens peiorativ, ca doar n-om fi toti intelectuali si elite.

Reteta? Informatie afectiva, radicala, si pledoarii pentru stari de spirit, nu stari de fapt. Simplu! Si intinzi coarda. Vezi pe care nota se canta zilnic, si tragi de ea pana face “poc!”. Mai un pamflet, mai o glumita, mai o nota (un pic) peste tonul de bun simt si, cu timpul, se afiliaza vibratiei foarte multa lume. In sacul cu frustrari intra aproape orice mizerie, daca servita corespunzator. La un moment dat, nimeni nu mai stie ce cara-n spate, dar intram intr-o inertie care duce-n vale, nu in varf. Daca cineva era mai atent, la momentul potrivit, putea cu usurinta penaliza marlaniile Antenei 3. Dar am stat si-am asteptat, din motive politice evident. Am ras cu ei, ne-am revoltat cu ei, si i-am lasat sa ne castige increderea. Acum sunt de neoprit. Antena 3 se transforma, incet dar sigur, intr-o forma de cult. Spectatorii, care pana nu demult se afiliau revoltei Antena 3, sunt hraniti benevol cu stari de spirit. Informatie serveste ca sambure, fie el de adevar sau minciuna, care rodeste sub atenta supraveghere a moderatorilor Antena 3. Zilnic, cate putin. Acum nu-i mai putem penalize. Odata permisa si acreditata ani la rand, marlania si extremismul lor nu mai revolta pe nimeni.

Ce de facut? – ma veti intreba. Acum? Nimic. Am inteles prost democratia si liberate de exprimare. Am ales poliloghia circulara, vulgaritatea, exprimarea radicala si taioasa in defavoarea dialogului deschis si argumentat. Am ales compromisul in defavoarea consensului. Am ales sa neglijam continutul, informatia reala, si sa teoretizam forma, sa combatem ipoteze mai mult sau mai putin plauzibile si sa ne lasam fascinati de “teorii conspirationiste”. Acum doar mediul ne poate face sa ne deconectam. Informatia nu mai ajunge la noi nealterata. Si chiar daca ar ajunge, nu avem filtre. Ne lipsesc “uneltele” de prelucrare. Nu mai putem mesteca informatia fara “mirodenii”, tranzitul “intestinar” nu se mai descurca. Ne trebuiesc facilitatori la tot pasul. Doar mediul, climatul social – sa zic asa, mai poate face diferenta. Putin echilibru, putina stabilitate, putina “bunastare”, si poate-poate.

Si da, Antena 3 e inca aici. Pentru ca odata generate, inertia-i sora cu ambitia prostului.

#parereamea

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *