O poveste cu prosti la rascruce de drumuri

Vreo cinci la numar. Trei dintre ei beau si urla pentru ca au drepturi. Doi dintre ei umbla agale pentru ca au pistoale. Ei nu se plac pentru ca principii, dar la mijloc de drum li se intalnesc destinele, intersecteaza privirile si incruciseaza opiniile. Toti vreo cinci astia sunt in neclar cu statutul lor social, dar sunt convinsi de importanta lor vitala in societate. Implicit si din pacate, cei vreo cinci fac fiecare parte dintr-o creanga sociala nu foarte fertila. Doi isi spun legea si isi traiesc timpul liber in filme americane, cu pistoale si bastoane, iar cei vreo trei isi spun romani cu drepturi, protestatari si spirite libere. Si ce si-or mai spune in timpul liber, petrecut mai tot timpul in timpul altora.

Uite asa, filmele astora isi dau intalnire, ca prin minune, dupa miaza noapte, la rascruce de drumuri. Adica fix la ora la care li se activeaza fantezia despre propria persoana. Alimentati si de datoria publica, oficiala sau mai putin oficiala, incep sa-si dea in cap cu parerile lor despre parerile altora. Pentru ca trei dintre ei au google care le stie drepturile, telefoane cu camera video pentru filmat faradelegi si dat in judecata si o portavoce, ca oricare alt cetatean cu drepturi, iar doi dintre ei stiu ca nimeni nu comenteaza in fata pistolului si cu gandul asta ies din casa in fiecare zi, cel mai probabil.

Ei bine, fix asta s-a intamplat in noaptea in care ”un minor a fost impuscat in cap” fara sa fie impuscat. Iar drama a continuat in exact aceasi nota, propovaduita de facebook, apostolul delirului. Si oamenii au reactionat impresionati de cuvinte cheie, in mare majoritate total lipsite de continut. Alti protestatari au reactionat tovaraseste, parinti au lacrimat la gandul ca un copil a fost impuscat in cap, iar autoritatile incearca sa-si descopere fiecare in parte autoritatea in acest caz, incercand totodata sa nu-i lase pe ai lor tovarasi inghititi de mare necaz.

Si va puteti supara pe mine, dar sunt convins ca asa au stat lucrurile. O minima sclipire de inteligenta ducea povestea intr-o cu totul alta directie si astazi discutam despre complet altceva. Cel mai probabil despre abuzul unui serviciu de paza comunitara care-si spune, ilegitim, Politie.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *